2024. május 8., szerda

Đorđević: Az egyik fennmaradó érem a cél

Kiváló feltételek mellett készülhet a szerb férfi kosárlabda-válogatott az augusztus 31-én rajtoló kínai világbajnokságra Aleksandar Đorđević szövetségi kapitány szerint. A népszerű vezető a Sasok kopaoniki edzőtáborában tartott sajtótájékoztatót. „A Szerbiai Kosárlabda-szövetségnek hála minden adott, amire szükségünk lehet, hogy a kellő formába kerüljünk. Mint minden alkalommal, éremért utazunk ki a tornára” – bizakodott a népszerű Saša, ugyanakkor hozzátette, hogy a két fennmaradó érem egyike lehet a realitás. „Az egyik érem már le van foglalva” – utalt az Egyesült Államok csapatára.

„Tudjuk, mi vár ránk, rengeteg munkával kell felkészülnünk a nagy csatára. Jó előjel, hogy nincsenek sérültjeink. Az NBA-ben játszó embereink még csak ezután fognak csatlakozni hozzánk” – magyarázta Đorđević, rátérve a konkurenciára. „Ausztrália, Spanyolország és Franciaország hozzánk hasonlóan az érmet fogja megcélozni. Az amerikaiakat Jugoszlávián kívül Argentína és Görögország verte meg a múltban, őket is a dobogóesélyesek közé kell most sorolnunk. Rajtuk kívül Oroszország és Litvánia is okozhat meglepetést” – vélekedett a szakvezető.

Đorđević szerint a felkészülési meccseken minden jelenlegi kerettag esélyt fog kapni, és mindenki normális edzésmunkában van. Kitért a nagy médianyomásra is. „Már megszoktuk. Ez is egy bizonyíték arra, hogy erősek vagyunk, hisznek bennünk, és sokat várnak el. Profi hozzáállással kell kezelnünk a nyomást” – fogalmazott.

A címvédő, egyértelmű aranyesélyes Egyesült Államok keretében végül a várakozásokkal ellentétben nem lesznek ott a legnagyobb sztárok, többek között James Harden, Anthony Davis és Damian Lillard is lemondta a szereplést. Mondani sem kell, hogy az USA így is más erőszintet képvisel, a 12 fős keretre pályázók között jelenleg is ott van még a Torontóval friss NBA-bajnok Kyle Lowry, a Milwaukee klasszis triplázója, Khris Middleton, vagy a frissen Bostonba igazolt, háromszoros All Star-irányító Kemba Walker.