2024. május 8., szerda

Egész napos kenyérszentelési ünnepség Verbászon

Finom falatok és vidám hangulat várta Verbász központjában szombaton azokat, akik ellátogattak az idei újkenyér-ünnepségre. A szervezők a hagyományos magyar ételek bemutatása mellett a jó hangulatról is gondoskodtak.

Fotó: S.V.K.

Fotó: S.V.K.

Paróczi Mária, a verbászi Szirmai Károly MME elnöke elmondta, idén a rendezvény két részből áll, a szervezők pedig a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Már hetedik éve szervezik meg a kenyérszentelési ünnepséget, az idén pedig a hagyományos kézimunka-kiállítás mellett először tartanak szórakoztató műsort és kóstolókkal egybekötött bemutatókat.

− Az új kenyér tiszteletére emlékezünk, így a mai ünnep tulajdonképpen a magyar konyha különlegességeinek bemutatásával és kóstolásával kezdődött. A helyi kiállítók és szakácsok finomságai mellett Bácsfeketehegyről, Szenttamásról, Temerinből és Kúláról érkeztek vendégek, akik bemutatják a jellegzetes magyar ételeket, de nem marad el a hagyományos kézimunka-kiállítás sem. A gasztronómiai kínálat mellett idén szórakoztató műsort is tartunk, amelyben a legkisebbek csoportját követően fellépnek a vidékről érkezett kórusok, citerazenekarok és táncosok – mondta Paróczi Mária.

− Egy nagyon szép és hagyományápoló rendezvényről van szó, melynek az ilyen multietnikus közösségben külön jelentősége van. A verbászi önkormányzat a kezdetektől fogva támogatja az egyesület működését, így a kenyérszentelési ünnepséget is. Örömmel tölt el bennünket az a tény, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai napról napra jobbak és szorosabbak, és közösen építjük a következő nemzedék jövőjét – nyilatkozta a rendezvény megnyitóját követően a verbászi polgármester, Milan Glušac.

Fotó: S.V.K.

Fotó: S.V.K.

Fotó: S.V.K.

Fotó: S.V.K.

Fotó: S.V.K.

Fotó: S.V.K.

Fotó: S.V.K.

Fotó: S.V.K.

Fotó: S.V.K.

Fotó: S.V.K.