2024. április 27., szombat

Őszre megkezdik a Szabadság híd felújítását

Az újvidéki hidak karbantartási munkálatainak keretében őszre elkezdődik a Szabadság híd útfelületének, valamint járdáinak a rekonstruálása.

A Szabadság híd útfelületén keletkezett kátyúkat, a járdákon kialakult lyukakat őszre megjavítják (Dávid Csilla felvétele)

A Szabadság híd útfelületén keletkezett kátyúkat, a járdákon kialakult lyukakat őszre megjavítják (Dávid Csilla felvétele)

A városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal versenypályázatot írt ki annak érdekében, hogy kiválasszák azt a vállalatot, amely lebonyolítja majd a Szabadság híd rekonstrukciós munkálatait. A pályázati felhívásból kiderül, hogy a Duna bal oldalán fekvő hídrészén kezdik majd el a rekonstrukciót. Az a vállalat, amelyik a legjobb ajánlatot teszi, köteles lesz 120 nap alatt befejezni a felújítási munkálatokat.

Az előmunkálatok keretében el kell készíteni az úthálózat és a járdák felújítására vonatkozó projektumtervezetet, a nyertes vállalatnak kell eltávolítania a közlekedési jeleket, majd elhelyeznie az újakat. Az előmunkálatok befejeztével következhet a megrongálódott úthálózatrészeknek, az útszegélynek, valamint a járdák acélhálózatának az eltávolítása. Kicserélik az úthálózatot összekötő acéllemezeket és a járdákat megtartó acélkonstrukciót is. Ezeknek a munkálatoknak a befejeztével új aszfaltot húznak az úttestre, és új vízelvezető-csatornákat helyeznek el a hídon – olvasható a Dnevnik napilap internetes honlapján.

A pályázatokat augusztus 29-éig fogadják, ezt követően, ha sikeresnek bizonyul a tender, 25 napon belül a bíráló-bizottság döntést hoz a pályázat győzteséről, ellenkező esetben érvénytelennek nyilvánítják azt.

A Szabadság hidat 1981-ben nyitották meg, 1999-ben a bombázások idején lerombolták, majd 2003 és 2005 között felújították, ezt követően újra beindulhatott rajta a forgalom.

A Szabadság hídon már huzamosabb ideje veszélyes gyalogosként átkelni, mert óriási lyukak keletkeztek a járdákon, sok helyen a kátyúkba tekintve láthatjuk a Dunát, több részén kórók, kisebb fák nőttek ki a bemélyedésekből.

Az újvidéki önkormányzat a hidak (péterváradi híd és a Szabadság híd) műszaki állapotának felmérésére az MĐ Most – NS Kft. vállalatot bízta meg, erre a munkára a városi költségvetésben 4,26 millió dinárt különítettek el.