2024. április 26., péntek

Elhalasztották a városközpont rendezését

A temerini községi képviselő-testület üléséről

A nyár kellős közepén mindössze két napirendi pont megtárgyalásával tartotta meg Pásztor Róbert elnökletével sorrendben 37. ülését a községi képviselő-testület.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

A napirenden két egymáshoz kapcsolódó téma: a község 2019. évi második pótköltségvetéséről szóló határozat meghozatala és a 2019. évi költségvetés januártól júniusig tartó időszakra vonatkozó megvalósítását tartalmazó jelentés elfogadása szerepelt.

Még mielőtt a képviselők vitába foghattak volna, Robert Karan A mi Temerinünkért képviselői csoport nevében kérte, immár harmincadszor a napirend kibővítését a vezetéki víz használatának betiltásával, mivel az az elemzések szerint már sem vegyi összetételében, sem pedig mikrobiológiai szempontból nem felel meg háztartási fogyasztásra. Javaslatát azonban a koalíciós többség most sem fogadta el.

Bár logikusabb lett volna, hogy a testület előbb a 2019. évi költségvetés félévi teljesítéséről és csak azt követően a módosításról tárgyalt volna, az elnök fordított sorrendet javasolt. Így először a második pótköltségvetésről vitáztak a képviselők. A javaslatot Milka Jurić, a községi tanács pénzügyi felelőse terjesztette be. Emlékeztetett arra, hogy a költségvetés első módosítása már januárban megtörtént az előző év végi bevételek elosztása céljából. A mostani módosítás elsősorban a bevételek és a tervezett kiadások egyensúlyba helyezése miatt, nem utolsósorban a zárszámadásban kimutatott, el nem költött mintegy 86 millió dináros többlet elosztása, és a városközpont rendezésének ideiglenes elhalasztása céljából történik. A 2019. évi költségvetés módosításával az évi bevételek 1,13 milliárd dinárra kerekedtek, ami 5,5 százalékkal több a korábbi javaslatnál. A tervezett költségvetési kiadások beilleszkednek a bevételi forrásokba.

A vita során Robert Karan módosítási indítványt terjesztett be. Szerinte a városközpont rendezésének elhalasztása miatt felszabadult 130 millió dinárt a vízgyár építésének terveire kellene fordítani, nem pedig a kisebb beruházások hiányzó forrásainak pótlására. Javaslatát a képviselők nem fogadták el. Čedomir Janković (SZRP) helyeselte, hogy elálltak a központ rendezésének tervétől, a sportcélokat finanszírozó források növelésétől, de hiányolta az I. helyi közösség épületének és a telepi iskola felújításának az elnapolását, a szennyvíztisztító bővítésének megkezdését.

A 2019. évi költségvetés januártól júniusig tartó időszakra vonatkozó megvalósításáról ugyancsak a községi tanács pénzügyi felelőse mondott ismertetőt. Elmondta, hogy a költségvetési bevételek az évi terv 44 százalékában teljesültek. A legnagyobb tételt az adókból, támogatásokból és más forrásokból származó bevételek jelentették. A költségvetési kiadások pedig az évi tervhez képest 39 százalékban teljesültek. Hozzászólás nem volt.