2024. április 26., péntek

Nyolcvan új jármű

Bővült a rendőrség és a tűzoltóság gépparkja

Újabb felszereléssel bővült a szerbiai rendőrség és a tűzoltóság gépparkja, összesen 80 tűzoltóautót, valamint terepi járművet vehettek át a belügyi szervek ma Belgrádban. A Szerbia Palota előtt a belügyminisztérium 12 MAN típusú tartálykocsit, 8 terepi járművet és 60 furgont vett át.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Nebojša Stefanović belügyminiszter a járművek átadása során kiemelte, azok bevetésével jelentősen nő a belügyi szervek felkészültsége.

– Azt szeretnénk, ha a szolgálatukat teljesítő személyek könnyebben és hatékonyabban tudnák végezni munkájukat – mondta a miniszter. Bejelentette ugyanakkor, hogy további tűzoltókocsik beszerzését tervezik az idén, amit igény szerint az ország területén fognak szétosztani.

BŰNSZERVEZET, LABORATÓRIUM

Stefanović arról is beszélt, hogy a rendőrség nagy erőkkel dolgozik azon, hogy minden gramm kabítószert eltüntessen az utcákról. Csütörtök éjjel a belgrádi egység egy rajtacsapásszerű akció keretében lecsapott az egyik bűnszervezetre, és sikerült 23 kilogramm kábítószert lefoglalnia.

– A bűnszervezet három tagját állítottuk elő, akik kábítószer előállításával és forgalmazásával foglalkoznak Belgrád területén. A rajtaütés során a rendőrség egy laboratóriumot is feltárt, amelyben szintetikus drogok előállításával foglalkoztak – emelte ki a belügyminiszter.

Hozzátette, hogy az idén az elmúlt 20 év legnagyobb mennyiségű kábítószer-lefoglalásával dicsekedhetnek.

SENKI SEM FENYEGETHETI A GYEREKEKET

A sajtótájékoztatón aggodalmának adott hangot Nebojša Stefanović, hogy bizonyos körökben egyre nagyobb érdeklődés nyilvánul meg Aleksandar Vučić államfő gyermekei iránt. Kijelentette, az illetékesek megtesznek mindent, hogy megvédjék az államfőt és családját.

– Küzdünk azért, hogy Szerbiában egyetlen gyermek se legyen az adatfeldolgozás és a megfigyelés célpontja, vagy bármilyen rossz szándék tárgya, így szeretném ha mindenki tudná, hogy külön figyelmet fordítunk a gyerekekre és a biztonságukra az iskolákban, a közlekedésben és az interneten – hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette, így nem engedhetik meg azt sem, hogy bármi felbolygassa az államfő gyermekeinek mindennapjait.

Elmondta azt is, hogy az államfő jogában áll, hogy bármely dokumentum titkosítását feloldja, és ha ez mellett dönt, a nyilvánosságra kerülhetnek Aleksandar Vučić lehallgatása és követése során készült iratok.Újságírói kérdésre, miként lehetséges az, hogy Vučić titkos dokumentumot olvasott fel a minapi televíziós szereplése során, Stefanović azt válaszolta, hogy nem a titkosított dokumentumban van a lényeg, hanem az államfő lehallgatásában és követésében.

KÍNAI RENDŐRÖK SZERBIÁBAN

Októbertől kínai rendőrök is szolgálatot teljesítenek majd Szerbiában. Stefanović elmondása szerint országközi együttműködésről van szó, amelynek értelmében a kínai rendőröknek az lesz a feladatuk, hogy segítséget nyújsanak a kínai állampolgárokkal való kommunkációban, fenntartva ezzel az ő biztonságukat is.

Egyelőre nem tudni, hány kínai rendőr érkezik Szerbiába, de mint a belügyminisztérium rámutatott, az efféle együttműködések már évek óta tartanak a cseh, a szlovák, a magyar és az osztrák rendőrséggel, akik 10-20 fős csapatokkal segítenek a migránsok körüli munkában. Szerbia együttműködik a török rendőrséggel is, hiszen különösen nyáron jelentős számban fordulnak meg török átutazók Szerbiában.