2024. április 26., péntek

Újvidéki Zenei Nyár

A dzsessz-zene legjobb fiataljai mutatkoztak be

A forró, nyári esten színvonalas zenei élményben részesültünk, jót szórakoztunk a Duna-parti Zeppelin hajón, ahol ragyogó nemzetközi dzsessz-banda muzsikált a közönségnek, vendégeknek kedden a késő esti órákig.

Az újvidéki közönség előtt muzsikált a nemzetközi Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra, róluk még biztos fogunk hallani (Bozsoki Valéria felvétele)

Az újvidéki közönség előtt muzsikált a nemzetközi Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra, róluk még biztos fogunk hallani (Bozsoki Valéria felvétele)

A Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra (Zenekedvelő Ifjúság Nemzetközi Dzsessz-zenekara) a hagyományos Újvidéki Zenei Nyár rendezvény keretében a szervező Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága meghívására lépett fel. Hat éve működik ez a remek együttes, amely a nemzetközi zenevilág legjobb, fiatal dzsessz-muzsikusait hívja meg, és mutatja be őket a dzsessz-zenét kedvelőknek. Luis Bonilla ismert amerikai trombonista, művészeti vezető, aki egyben kiváló zeneszerző, jeles pedagógusként dolgozik a fiatalokkal. Zenekarának nem mindenki lehet a tagja. A tehetséges muzsikusoknak előbb nagyon igényes meghallgatáson, erős mezőnyben kell bizonyítaniuk, hogy mit tudnak. Legutóbb összesen 143 jelentkezőből nemzetközi bíráló-bizottság választotta ki a tizennyolc legszínvonalasabb dzsessz-zenészt. Az együttes jelenlegi felállását öt kontinensről és tizennégy országból származó muzsikusok alkotják. A Zenekedvelő Ifjúság Nemzetközi Dzsessz-zenekara az utóbbi években rendszeresen fellép a Jazz is Back Fesztiválon Grožnjanban. Az egyesült államokbeli művészeti vezető ezt a horvátországi, isztriai várost választotta együttesük állandó lakcíméül. A muzsikusok a július 21-a és 28-a között megtartott grožnjani fesztiválon való fellépést követően indultak nemzetközi koncertkörútjukra, s ennek keretében szerepeltek az újvidéki nyári rendezvényen is.

Ma, 21 órakor a színvonalas Novosadski Big Band zenekar muzsikál, és Danka Adamov énekel. A szervezőktől megtudtuk, már minden helyet lefoglaltak az ingyenes koncertre. Ez azonban ne szomorítsa el a dzsessz-zene kedvelőit. Kedd este ugyanis tapasztaltuk, hogy a Duna-parton sétálók is hallani, élvezni tudták a Zeppelin hajón megrendezett zenés estet.