2024. május 8., szerda

Türelmesen, szabályszerűen közlekedjünk!

A hétvégén nagy tumultusok alakulnak ki az átkelőkön, Görögország felé már ma órákat kellett várni – Biztonságunk érdekében tartsuk tiszteletben az előírásokat!

Újabb hétvége előtt állunk, újabb tumultusokkal kell tehát számolni az utakon, különösen a határátkelőkön. A nyári szabadságok idejének kellős közepéhez érkeztünk, ilyenkor tartanak a legtöbben valamelyik déli tengerpart felé, hazai és külföldi turisták tömegeit várják, akik Szerbián keresztül közelítik meg Görögországot, Montenegrót, Bulgáriát, Horvátországot. Ma a hírügynökségi beszámolók szerint már hosszú sorok alakultak ki a határátkelőkön. Sajnos, lassan már megszokottá válik, hogy a Magyarországról beutazóknak, illetve az oda kiutazóknak kell a legtöbbet vesztegelniük a horgosi (röszkei) átkelőn. A délután folyamán a hivatalos adatok szerint egy–másfél órán át kellett az utazóknak várakozniuk itt. Batrovcinál is nagy volt a sor, de elsősorban a Horvátországból beutazókat sújtotta a helyzet, az országból egyórás várakozási idő után lehetett kijutni.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

A korábbi tapasztalatok alapján következtetni lehet arra, hogy szombaton és vasárnap minden átkelőn megnövekszik a forgalom, többórás várakozásokkal kell számolni. A leghosszabb sorok Horgosnál, Batrovcinál, valamint a Bulgáriába és az Észak-Macedóniába vezető átkelőkön, Gradinánál és Preševónál lesznek. Az utóbbi két helyen ma még nem volt annyira riasztó a helyzet, de az esti órákra egyre hosszabb lett a várakozási idő, legkevesebb fél órát kellett várni kiutazáskor, de egyórás veszteglések is előfordultak. A következő két napban ezeken az átkelőkön is többórás várakozással kell számolni, különösen nagy ennek valószínűsége a Görögország felé vezető útvonalon, ahol a legtöbb szerbiai turista nyaral. A Szerbiai Autó-Motoros Szövetség (AMSS) tájékoztatása szerint pénteken átlag 45 percet vett igénybe az Észak-Macedóniába való belépés, ugyanakkor információik szerint megnövekedett forgalommal kell számolni a hétvégén itt is, valamint a Batrovci–Bajakovo határátkelőn is.

ÓRÁKON ÁT TARTÓ VÁRAKOZÁS

Észak-Macedónia ma a köztársaság napját ünnepli, ezért a hétvégén a jeles dátum miatt további tumultusokkal lehet számolni az országba való be- és kiutazás során, sokan terveznek hosszú hétvégét ilyenkor.

Észak-Macedónia és Görögország között még nagyobb a forgalom, mint a Szerbiából Észak-Macedóniába vezető úton. Már ma  megtörtént, hogy három órát kellett várni a déli szomszédországból való kiutazás alkalmával.

A Montenegró felé utazóknak is fel kell fegyverkezniük türelemmel. Már ma délelőtt többórás várakozás volt Gostunnál, a délután folyamán a továbbhaladási idő háromnegyed órára csökkent, de szombaton és vasárnap nagy valószínűséggel kialakulnak még a péntek reggelihez hasonló fennakadások. Az AMSS felhívta az utazók figyelmét arra, hogy mindig érdemes alternatív átkelők mellett dönteni, Montenegró esetében ez a Jabukánál található határ, Magyarország esetében a kis átkelők.

A GÖRÖGÖK IS MOST NYARALNAK

Megnövekedett egyébként a forgalom a görög kikötőkben is. Augusztus első hétvégéje már évek óta a turistaidény csúcspontjának számít Görögországban, a helyiek ilyenkor döntenek a legtöbb hajóút lebonyolításáról. A kikötőforgalmat szabályozó athéni kapitányság közölte, hogy szombaton várhatóan 29 hajó indul el csak a Pireusz kikötőből, Rafinából 15, Lauriumból pedig 45 hajó indul ma ki. Már pénteken is hasonlóan alakultak a számok. A legtöbben az égei-tengeri szigetvilág valamelyik gyöngyszeme felé tartanak. Pireuszból az elmúlt napokban átlag 30 ezer utas kelt útnak, Rafinából 8 ezren, Lauriumból másfél ezren.

NE TELEFONÁLJUNK, KAPCSOLJUK BE AZ ÖVET!

Utazásunk során figyeljünk oda a közlekedési szabályok betartására, a hazai Belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a közlekedési rendőrök a turistaidény végéig fokozottan ellenőrzik a mobiltelefon vagy más kommunikációs eszközök vezetés közbeni igénybevételét, de a biztonsági övek használatát is. A szaktárca emlékeztette a gépkocsivezetőket arra, hogy a szabálytalan telefonálásért 10.000 dináros bírságot róhatnak ki. A telefon és minden más kommunikációs eszköz vezetés közbeni szabálytalan használatának megállapításakor a rendőrség következetesen fogja alkalmazni az előírásokat, és azokkal szemben is szigorúan jár el, akik nem kapcsolják be vagy nem szabályosan használják a biztonsági övet, illetve nem az előírt módon szállítják a gyerekeket – figyelmeztetett közleményében a Belügyminisztérium. A Közlekedésbiztonsági Ügynökség elemzései azt mutatják, hogy Szerbiában az autósok 5,7 százaléka szabálytalanul telefonál vezetés közben. Az év első felében csaknem 25. 000 személyt bírságoltak meg emiatt, 13 százalékkal többet mint tavaly ugyanebben az időszakban. Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a vezetés közbeni telefonálás négyszeresére, az üzenetírás vagy -olvasás pedig nyolcszorosára növeli a közlekedési baleset kockázatát – figyelmeztetett a rendőrség.