2024. április 26., péntek

Hol bírósági rendelettel, hol anélkül

Nebojša Stefanović: Több éven keresztül lehallgatták Vučićot

Aleksandar Vučić folyamatosan lehallgatások tárgya volt. Még 1995 és 2000 között is lehallgatták, sok esetben bírósági, vagy más jellegű rendelet nélkül, mint ahogy azt a törvényes előírások megkövetelték volna, jelentette be mai sajtótájékoztatóján Nebojša Stefanović belügyminiszter. Arra is rámutatott, volt példa, hogy a lehallgatást épp a bíróság rendelte el, de azt már nem részletezte, hogy ebben az esetben mi volt a lehallgatás célja.

Stefanović részletezve a jelenséget rámutatott, hogy Vučićot nyomon követték 2000 és 2003 között is, majd különösen nagy figyelem kísérte 2007 és 2012 között, amikor ugyan a lehallgatás célpontja nem közvetlenül ő volt, hanem például Goran Vesićet (Belgrád jelenlegi alpolgármesterét, aki 2013-ig a Demokrata Párt tagja volt) és Vladimir Đukanovićot (a Szerb Haladó Párt parlamenti képviselőjét, aki 2008-ig a Szerb Radikális Párt tagja volt) követték, őket annak idején az állambiztonsági szervek szélsőségeseknek titulálták és ezzel indokolták a lehallgatásukat.

Mint arra a belügyminiszter rámutatott, nemcsak ez a két megnevezett személy kapcsán hallgatták le a jelenlegi államfőt, hanem olyan további 10-12 egyén tevékenységét is figyelemmel követték az állambiztonsági szervek, akikkel Vučić kommunikált. Ők nem járultak hozzá ahhoz, hogy a belügyminiszter megnevezze őket.

Stefanović elmondta ugyanakkor, hogy hasonló módszerekkel hallgatták le Tomislav Nikolićot is, Szerbia előző államfőjét, az SZHP volt elnökét, az Oroszországgal és Kínával ápolt kapcsolat fenntartásával megbízott iroda vezetőjét, akinek munkáját szintén 12 olyan személyen keresztül követtek figyelemmel, akikkel ő folyamatos kapcsolatot tartott fenn.

Stefanović rámutatott, miután nincs mivel megindokolni, miért történt a lehallgatás, megállapítható, hogy nem a bűncselekmény feltárása volt a célja, hanem annak az illetőnek a figyelemmel kísérése, akiben politikai ellenfelet véltek felfedezni.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

MEGÉRKEZETT A HARMADIK H-145M TÍPUSÚ HELIKOPTER

A belügyminisztérium helikopterirányítással foglalkozó egysége ma átvehette az Airbus harmadik H-145M típusú helikopterét. A légi jármű átvételén, a Nikola Tesla repülőtéren jelen volt Nebojša Stefanović belügyminiszter is, aki rámutatott, hogy a néhány héttel ezelőtt átvett helikoptereket már működésbe helyezték, és ennek köszönhetően növelték a rendőrség hatékonyságát. Ezekkel a légi járművekkel a rendőrség gyorsabban reagálhat, ha a helyzet megkívánja.

Az Airbus helikoptereit tartják a pilóták a legjobb helikoptereknek, amelyek multifunkcionális lehetőségeik miatt használhatók az egészségügyi ellátásban, de fegyveres feladatoknál is.

Stefanović kiemelte, ezekkel a helikopterekkel Szerbia olyan státuszt kapott, amellyel a régióban senki nem rendelkezik. Így hatékonyabban felügyelhetik az államhatárokat, de a terepen a rendőrök a levegőből is kaphatnak támogatást.

A negyedik megvásárolt helikopter érkezésére áprilisban számítanak.