2024. április 19., péntek

Tizenhétezren kiléptek az árnyékgazdaságból

Ötszörösére növekedett a bejegyzett idénymunkások száma

Senki sem tudja pontosan megállapítani, hányan dolgoznak évről évre a mezőgazdaságban idénymunkásként, erre vonatkozóan csak becslések vannak, melyek szerint tavasztól őszig több mint 80 ezer ember vállal ideiglenes munkát az agrárgazdaságokban. A hivatalos statisztika két évvel ezelőtt körülbelül 3500 szezonmunkásról tudott.

Az év eleje óta az idénymunkások elektronikus bejelentésére szolgáló portálnak köszönhetően nagyot változott a helyzet: majdnem ötször annyi szezonmunkást vettek nyilvántartásba, mint két évvel ezelőtt.

Ivan Radak, a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) illetékese elmondta: májusban 5000 mezőgazdasági idénymunkást vettek nyilvántartásba, most pedig már több mint 17 ezren vannak. Nagy mezőgazdasági cégek, kistermelők, családi gazdaságok is bejelentettek idénymunkásokat. Radak hangsúlyozta, hogy egyelőre csak a mezőgazdaságban dolgozó szezonmunkásokat veszik nyilvántartásba.

– Az év eleje óta, vagyis hét hónap alatt összesen 17.085 személyt vettek nyilvántartásba, és az esztendő hátralevő részében sokkal többen lesznek, hiszen az őszi munkálatok még csak ezután következnek. Mindezek az emberek kiléptek az árnyékgazdaságból, munkaadóik fizetik utánuk az adókat és a járulékokat. A munkások elektronikus úton történő bejelentésének köszönhetően az idén eddig adó címén mintegy 26,7 millió dinár, járulékokból pedig 74,9 millió dinár folyt be az államkasszába. Mindenki számára hasznos tehát ez a módszer: az idénymunkát vállalóknak azelőtt semmilyen jogaik nem voltak, a munkaadók gyakran nem is voltak tisztában azzal, kit vettek fel, mire képes az illető, az államnak pedig nem volt bevétele a napszámosok alkalmazásából – mondta Radak.