2024. április 27., szombat
VIZES VB

Három újabb világcsúcs Kvangdzsuban

Amerikai címvédés a női pólósoknál
Regan Smith a döntőben akár tovább faraghat tegnapi idejéből (Fotó: Beta/AP

Regan Smith a döntőben akár tovább faraghat tegnapi idejéből (Fotó: Beta/AP

Két amerikai és egy orosz világcsúcsot láthatott a kvangdzsui Aquatics Center közönsége a vizes világbajnokság pénteki versenynapján. Előbb Milák Kristóf jóslata igazolódott be, Caeleb Dressel a 100 méteres pillangóúszás elődöntőjének második futamában repesztette elképesztő, 49,50 másodperces időt, amivel Micheal Phelps 2009-es, 49,82-es idejét adta át a múltnak. Milák egyébként az első középfutamban kapott helyet, azt megnyerte (50,95), összesítettben pedig a harmadik idővel kvalifikálta magát a szám fináléjába, míg Cseh László tizedikként búcsúzott. A 200 méteres női hátúszás elődöntős mezőnye sem kímélte magát, Hosszú Katinka az 5., Burián Katalin pedig a 8. idővel jutott a szám fináléjába, érdekesebb azonban, hogy a selejtezőt az amerikai Regan Smith 2:03,35 perces világrekorddal nyerte, megjavítva ezzel honfitársa, Missy Franklin 2012-es 2:04,06-os idejét. A 200 méteres férfi mellúszás döntősei komoly csatát vívtak a dobogós helyezésekért, talán ez is hozzásegítette az orosz Anton Csupkovot, hogy az aktuális világcsúcsot is megelőzve hajrázza le a mezőnyt. Az orosz a szám ezüstérmesének, Matthew Wilsonnak a csütörtöki elődöntőben beállított 2:06,67 perces rekordját módosította 2:06,12-re. Ez volt a hetedik világcsúcs Kvangdzsuban.

A magyar versenyzők közül egyedül Telegdy Ádám döntőzött tegnap, a 23 éves versenyző elsősorban a fordulóknál került nagyobb hátrányba riválisaival szemben, és végül a 7. lett 200 háton.

Az úszás pillanatnyi éremtáblázata:

1. Egyesült Államok

6

6

5

17

2. Ausztrália

5

6

3

14

3. Oroszország

3

5

3

11

4. Kína

3

1

2

6

5. Olaszország

3

0

2

5

6. Magyarország

3

0

0

3

7. Nagy-Britannia

2

1

3

6

8. Kanada

2

0

4

6

9. Japán

1

2

1

4

10. Brazília

0

2

2

4

(A nyílt vízi úszás érmei nem szerepelnek a táblázatban, így Rasovszky Kristóf 5 km-en szerzett aranyérme sem)

Hiábavaló volt a magyar fogadkozás, nem sikerült az éremszerzés (Fotó: MTI)

Hiábavaló volt a magyar fogadkozás, nem sikerült az éremszerzés (Fotó: MTI)

A Bíró Attila vezette női vízilabda-válogatottnak nem sikerült érmet szereznie Kavangdzsuban, a bronzért folyó drámai csatában Ausztrália a döntő pillanatokban egy hajszállal mindig jobbnak bizonyult, és végül 10:9-re nyert. A szövetségi kapitány szerint rengeteget fejlődött az utóbbi időben a csapat, de sajnos a jelenlegi mezőnyben még ez is kevés volt.

Most megiszok majd pár sört, csak így lehet ezt elviselni, hiszen legalább a döntetlen ott volt a kezünkben! Semmivel sem voltunk rosszabbak, mint az ausztrálok. Nyilván a mérkőzés bizonyos periódusaiban jobban játszottak, például az elején, utána viszont folyamatosan ott voltunk. Még akkor is, amikor hárommal elmentek a végén, onnan is visszajöttünk. Megteremtettük magunknak a lehetőséget, hogy akár ötösökkel legyőzzük ezt a csapatot. Ott vagyunk a világ legjobb négy válogatottja között. Mindenképpen előreléptünk, ugyanakkor nyilván csalódott vagyok, mert ebben a mérkőzésben több volt” – mondta a meccset követően Bíró. Kiemelte, a negyedik hely a jelen helyzetben realitás, valójában panasza sem lehet, hiszen a gárda a vb rajtja előtt veszítette el egyik kiválóságát, Szűcs Gabriellát, akit sérülés miatt kényszerült nélkülözni a kapitány, ráadásul centerük, Parkes Rebecca az olaszok elleni negyeddöntő óta törött ujjal játszik, az ő hiányukat megérezte a csapat. Zárásként még hozzátette, az egyéni teljesítményeket és csapatszerkezetet illetően is tanulságos volt számára a viadal, a folytatásban igyekszik majd mindebből a megfelelő következtetést levonni. A negyedik hellyel a magyar válogatott nem szerzett tokiói kvótát, erre legközelebb majd a januári, budapesti Európa-bajnokságon lesz lehetősége, ha ott sem jár sikerrel, akkor selejtező tornán harcolhat majd a japán vízumért. A szakvezető pozitívan tekint előre: Van két lehetőségünk, biztos vagyok benne, hogy az egyiket ki fogjuk használni, és ki fogunk jutni az olimpiára, ahol az a cél, hogy akárcsak itt, ott legyünk az érmekért zajló csatározásban.”

A döntőben különösebb meglepetés nem született, az Egyesült Államok igazolta a papírformát, újfent bizonyította, a jelen helyzetben meg sem tudják közelíteni a riválisok. Adam Krikorian lányai végig vezetve 11:6-ra legyőzték Spanyolországot. A női mezőnyből kimagasló amerikaiaknak ez a hatodik vb-aranyuk, összesen pedig a kilencedik érmük a szakági világbajnokság történetében.

Spanyolország válogatottját némileg talán vigasztalhatja, hogy a második hely egyben olimpiai kvótát is jelent, Miguel Oca csapatának egyébként ez a harmadik vb-medálja: 2013-ban a hazai rendezésű viadalt megnyerték, két évvel ezelőtt pedig – szintén az amerikaik mögött – ezüstéremmel zártak.