2024. március 29., péntek

Roskadoznak a szilvafák a termés alatt

A bőséges nyár eleji esőzés kedvezett a szilvának a gyümölcsösökben

Tavasz végén, a nyár első felében szinte minden napra jutott kiadós és heves eső, aminek következtében többek között a gyümölcstermelőknek is fájhatott a feje. A pálinkának való jelentősen kevesebb cukortartalommal érett a fákon, a szőlőtermést pedig csak a szemfüles és temérdek idővel rendelkező gazdáknak sikerült megmenteni a sok-sok betegségtől, rengeteg permetszer felhasználásával. Az elmúlt két évben kisebb-nagyobb mértékben elvitte a tavaszi fagy a szilvatermést, az idén viszont a természet bőven pótolja a lemaradást. Sőt átlendült a ló túloldalára – mondja Fábrik Attila, a csaknem 120 tagot számláló bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke.

Fábrik Attila: Bőséges szilvatermés várható az idén (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Fábrik Attila: Bőséges szilvatermés várható az idén (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

- A szakszerűen megmetszett fák állják a sarat, amiket viszont nem metszettek és nem ritkítottak, most megszakadnak a termés súlya alatt. Minden bácskossuthfalvi utcában lehet találkozni letört ágú vagy kitört, megterhelt lombozatú szilvafával – mondja Fábrik.

Lassan leérik a kajszibarack a gyümölcsösökben. Az utolsó szedésű gyümölcsöknek finom az ízük, de a szezon elején szüretelteknek nem volt szinte idejük, hogy megérjen, mert kevés napfényt kaptak.

- A korai kajszi messze nem hozza azt a cukorátlagot, amit megszokhattunk tőle. Ugyanúgy jártak sokan a faeperrel is, volt, aki kénytelen volt kiönteni a cefrét, hiszen cukortartalom híján nem forrt fel, nem volt, ami átalakuljon alkohollá. Ezt a gyakorlatban úgy lehetett megtapasztalni, hogy íztelen volt az eper – mondja a Rizling elnöke.

A korai körte már leérett a gyümölcsösökben, de cukortartalma szintén alulmúlta a megszokottat.

- Kásás volt, az íze finom, de az, aki minőségi pálinkát szeretett volna belőle főzni, nem találta meg a számítását. Most várjuk a vilmoskörte érését, a minősége jó lesz, de a mennyisége messze elmarad az átlagtól.

A bőséges nyár eleji eső egyedül a szilvának kedvezett, hiszen pont az érési folyamat végére érkezett meg a kánikula és az erős napsütés.

- A szilva a csapadékos időben tudott gyarapodni, most a kánikulában pedig érni. Az idén sem a termés mennyiségével, sem a minőségével nincs gondunk, és most már ebben a fázisban nagyon nem bántja semmi. Az egyik ringlószilvám permetezés nélkül is fantasztikus termést hozott, de vannak hibrid fajok is, amiket vegyszerezés nélkül képtelenség fenntartani. Az idén nagyon szép a termés a faluban, ezért a cefrének való szükségletet helyben is pótolhatjuk. Ennek az az előnye, hogy takarékoskodhatunk az üzemanyaggal, illetve támogatjuk a falubeli gyümölcsészeket – fűzte hozzá Fábrik.

- A barack nem jellemző falura, ezért 30-40 dináros áron tudjuk beszerezni, a szilva ára egyébként mennyiségtől függően 15 és 30 dinár között mozog. Most zajlik a málnaszüret is. A múlt évben még három nagy málnás volt Bácskossuthfalván, mára csak egy maradt közülük, ketten feladták. Ez a család fel is dolgozza a termést – tudtuk meg, majd az iránt érdeklődtünk, hogy Bácskossuthfalván hogyan oldják meg a gyümölcs betakarítását.

- Aki csak teheti, családon belül szervezi meg a szüretet, de akinek nagy szilvása van, az kénytelen szedőket alkalmazni. Az órabér 200 dinárnál kezdődik. Van a faluban gyümölcsrázó gép, de ez nem könnyíti meg a betakarítási feladatsort, hiszen később arra kell embert fogadni, hogy kiválogassa a lehullott gyümölcs közül a rosszat, illetve a fa levelét. Az interneten találkoztam már a szilvát a földről mechanikus úton, szegekre szúrva betakarító szerkezettel, de ez még a mi vidékünkre nem jutott el – tette hozzá Fábrik. Megtudtuk azt is, hogy a faluban nem veszett még ki a lekvárfőzés hagyománya, és sokan nagyobb mennyiségben, eladásra is készítenek. Ezeknek a főzeteknek a legnagyobb része kézműves, kistermelői fesztiválokon, vásárokon talál gazdára, vagy háztól.

- A szőlősöknek nagyon nem tett jót a kora nyári csapadékos időjárás, a lisztharmat és a peronoszpóra szinte minden napos fenyegetést jelentett, ezért csak azok a gazdák vészelték át ezt az időszakot, akik napi szinten követték a tőkék állapotát, és azonnal reagáltak permetezéssel a felbukkanó problémára. Ahol erre nem volt lehetőség, ott hatalmas károk keletkeztek, elszáradtak a szemek, tönkrement a szőlő – fejezte be összefoglalóját Fábrik Attila, a bácskossuthfalvi gyümölcsészeket és szőlészeket tömörítő egyesület elnöke.