2024. április 26., péntek

Osztrigás Mici

Csütörtökön este a zentai Művelődési Házban az Osztrigás Mici című bohózatot adta elő a gödöllői Garabonciás Színtársulat. Az előadás szinte telt ház előtt zajlott, és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezésében valósult meg. A darab érdekessége, hogy a társulat tagjaként dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere is játszik benne, Petypon tábornok szerepét alakítja. Az előadást Mészáros Beáta rendezte, aki a címszerepet is alakítja, a díszlet Hernádi Zsolt munkája, a zenét pedig Rehorovszky Gábor szerezte.

A félreértésekből fakadó bonyodalmak komikusságára építő vígjátékot Georges Feydeau francia vígjátékszerző írta, a darabot 1899-ben mutatták be először. A gödöllői színtársulat feldolgozása egyértelműen elnyerte a minden korosztályt felölelő zentai közönség tetszését: a legfiatalabbak és a legidősebbek egyaránt tapssal és nevetéssel jutalmazták a színészek játékát. Különösen nagyra értékelték azokat a humoros megjegyzéseket, félmondatokat, amelyeket kifejezetten a zentai közönségnek szántak az előadás készítői, így minden esetben osztatlan sikert aratott, amikor valamelyik szereplő a (tompai) határátkelőn való többórás várakozást és az ezzel járó bosszúságokat emlegette.

A Garabonciás Színtársulat nem először jár Zentán, 2015-ben Ivan Kušan Galócza című színművét adták elő az itteni közönségnek. A társulat tagjai egyébként a színjátszás mellett a Garabonciás Drámapedagógiai Műhely keretei között drámapedagógiával is foglalkoznak, többen közülük pedagógusok. A színházi nevelést alkalmas eszköznek tekintik ahhoz, hogy segítségével a fiatalokat a tudatosság, az elfogadás, a nyitottság felé tereljék.