2024. április 27., szombat

Pokol(i) Nyugat-Európában

Melegrekordok dőltek meg Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban...

Olvad az aszfalt, a felhevült síneken tojást lehet(ne) sütni, ember, állat piheg, izzad. Nyugat-Európa több országára tegnap (is) ez volt a jellemző.

Dániában is rekkenő hőség gyötri az embereket. A felvétel tegnap Aalborgban készült (Fotó: Ritzau Scanpix via AP/Beta)

Dániában is rekkenő hőség gyötri az embereket. A felvétel tegnap Aalborgban készült (Fotó: Ritzau Scanpix via AP/Beta)

Megdőlt a történelmi melegrekord Franciaországban, Hollandiában, Németországban és Belgiumban. Párizsban megdőlt a több mint hetvenéves abszolút melegrekord. A francia fővárosban 42,6 fokot soha korábban nem mértek. A kelet-hollandiai Dahlenben 41,7 fok volt a napi maximum, amivel az előző napi 40 fokos rekord dőlt meg. A korábbi, 38,6 fokos hőcsúcsot 1944-ben jegyezték.

Németországban a nap folyamán kétszer dőlt meg a hőségcsúcs, déltájban az észak-rajna-vesztfáliai Geilenkirchenben 40,5 fokot mértek, majd 15.15-kor Alsó-Szászországban, a holland határnál fekvő Lingen melletti mérőállomáson 41,6 fokot. Németországban a rendszeres időjárási adatfelvétel csaknem 140 éves történetében először mértek 41 fok feletti hőmérsékletet. A hőség miatt leállítják az Alsó-Szászország-i Emmerthalnál levő Grohnde atomerőművet, mert egyre melegebb a Weser-folyó vize, amelyet a reaktor hűtésére használnak.

A belga Kleine Brogelben 40,6-ig szökött fel a hőmerő higanyszála. Ez az 1833-as feljegyzések óta a legmagasabb érték. Franciaországot – ahol Párizs mellett számos városban volt pokolian meleg – is hét eleje óta sújtja erős hőhullám, egy hónapon belül a második, és ezúttal szinte az egész ország területét érinti: a száz megyéből nyolcvanban rendelt el hőségriasztást a Météo France, amire még soha nem volt példa.

Párizsban és környékén szerda óta a legmagasabb a készültség, a többi megyében egy fokozattal alacsonyabb riasztás van érvényben. A kánikulát a felszínközeli ózon koncentrációjának megemelkedése kíséri, ezért Párizsban, Lille-ben, Lyonban és Annecy-ban kitiltották a leginkább szennyező gépjárműveket, a helyi lakosoknak pedig a hőhullám idejére ingyenessé tették a parkolást.

Megdőlt a júliusi brit hőségrekord is. A London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtéren 36,9 fokot mértek. Az eddigi júliusi brit hőségrekord 36,7 fok volt.

Míg Franciaországban az előrejelzések szerint ma nyugati irányból viharokkal érkezik a felfrissülés, s a hőmérséklet 30 fok közelébe csökken, Németországban újabb hőségrekordok sem elképzelhetetlenek. A DWD előrejelzése szerint a következő két napban az ország nagy részén 39-40 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet, 30 fok alatti értékekre csak a tengerparti területeken és a hegyvidékek 1000 méternél magasabban fekvő régióiban lehet számítani. Enyhülés vasárnaptól várható, a hűvös légtömegek heves záporokkal, zivatarokkal érkezhetnek meg.