2024. április 26., péntek

Magánrepülőkkel utazik a kokain

Hét személyt, köztük két szerb állampolgárt tartóztattak le az Eurojust (az EU Igazságügyi Együttműködési Egysége) akciójában, amikor Svájcban 600 kilogramm tiszta kokaint foglaltak le. Az elkobzott áru értéke 18 millió euró. Svájc, Csehország, Horvátország és Szerbia közös akciójában a négy ország rendőrségei és ügyészségei vettek részt. Egy új drogszállítási módszerről van szó: immár kis sportrepülőgépekkel viszik a kábítószert, ezek a gépek pedig olyan alacsonyan szállnak, hogy a radar nem észleli őket.

A csempészek üzleti utat szerveztek sugárhajtású magánrepülőgéppel, amely engedményeket élvez a határok átrepülésekor, a hitelesség érdekében pedig álutasokat és légiutas-kísérőket is alkalmaztak. A gépet cseh pilóta vezette. Így érkezett meg a nagy kokainszállítmány a dél-amerikai, pontosabban uruguayi Montevideóból a svájci Bázelbe. Az Eurojust-akcióban őrizetbe vett hét személy közül egy cseh állampolgár, kettő-kettő horvát, illetve szerb, egy boszniai. A hetediknek, a fő gyanúsítottnak több hamis identitása is van, és kettős, amerikai–horvát állampolgár. Hivatalosan Michael Dokovich (60) a neve, Podgoricában született mint Iljmija Frljučkić.

A csoport akkor bukott le Bázelben, amikor Dokovich és a cseh pilóta, Aleš Sokolik, valamint a horvát (Velika Gorica-i) Silvijo Beljević egy föld alatti garázsban éppen a 600 kiló kokain átrakásával foglalatoskodtak. A gyanúsítottak között van a rovinji Ivica Lešić, aki Dokovichnak a dokumentum-hamisításban segédkezett.

A belügyi akció keretében Szerbiában július 13-án őrizetbe vették Dražen Letićet és Dokovich barátnőjét, Nevenka Čuturićot. Utóbbi fivére, Siniša Čuturić szökésben van, körözőlevelet adtak ki ellene. A letartóztatások tényét a Politikának megerősítették ugyan a szervezett bűnözés elleni ügyészségen, de részleteket nem árultak el.

A nemzetközi belügyi akció több mint egy évig tartott, ez alatt az idő alatt több országban figyelték a gyanúsítottakat, és lehallgatták telefonbeszélgetéseiket. Így jöttek rá, hogy a kokain magánrepülőgépeken és luxus Mercedesekkel utazik. A nyomozás során megállapították, hogy a kisrepülőgép a 600 kiló kábítószerrel Montevideóból szállt fel, és előbb Franciaországban, Nizzában landolt, ahol leszálltak a stewardess és az álutasok, majd a gép folytatta az utat Bázelbe, ott azonban már várta a svájci rendőrség. Hírek szerint Dokovich és két munkatársa több mint egy hónapja Svájcban van vizsgálati fogságban, az egész akció pedig a napokban a szerbiai és a horvátországi letartóztatásokkal zárult.

Michael Dokovichról már 2003-ban azt írta a New York Times, hogy többes identitású személy, aki kapcsolatban van az „albán–jugoszláv alvilággal”. Nevét az Egyesült Államokban más bűncselekményekkel kapcsolatban is emlegetik, bankautomatás és biztosítási csalásokkal, ékszerüzletek kirablásával, drogkereskedelemmel hozzák összefüggésbe. 1992-ben Floridában letartóztatták, kiegyezett az ügyészséggel, és megígérte, hogy adatokat szolgáltat az albán maffiáról, de felrúgta a megállapodást. Ezt követően száműzték az USA-ból, ám hamis dokumentumokkal, új identitással ismét visszajutott. Fennáll a gyanú, hogy akkor mintegy 3,5 millió dollárt vett le amerikai állampolgárok számláiról, sikerült ugyanis tökéletesítenie a bankautomatákkal való mesterkedés tudományát. Ismét rács mögé került.

Most azzal gyanúsítják, hogy zágrábi villájából szervezte a kokaincsempészést, amely Costa Ricától Belgiumon, Franciaországon és Csehországon át Horvátországra és Szerbiára is kiterjedt. A podgoricai Iljmija Frljučkićból 25 évvel ezelőtt lett Michael Dokovich, amikor Floridában feleségül vette egy rendőr lányát, és „nemzetközi üzletemberré” vált. Időközben többször változtatott nevet, az utóbbi időben Živko Jovićnak és Radovan Trzinnek is hívták.

Horvátországban őrizetbe vettek egy bizonyos Pero Šarac alias Piert is, aki a gyanú szerint az összekötő szerepét játszotta a dél-amerikai beszerzők és a bandavezérek között. Egyik zágrábi tartózkodásakor, amikor egy szállodában találkozott Dokovichtyal, a rendőrség felvételt készített a beszélgetésükről.

A szerbiai letartóztatottak kapcsán annyit tudni, hogy a nyomozókutya reagálása nyomán tavaly októberben a szlovén határon feltartóztattak egy francia rendszámú Mercedest, amelyben az Antwerpenből Szerbia felé igyekvő Siniša és Nevenka Čuturić utazott. Kábítószert ugyan nem találtak, de egymillió elrejtett euróra bukkantak rá. A pénzt a rendőrség elkobozta, a két személy csak szabálysértési bírságot fizetett, ám a belügyi szervek azóta is állandóan figyelték őket.