2024. április 26., péntek

Az évforduló jegyében

Ma kezdődik az Anna-napi rendezvénysorozat Kishegyesen – A falu újratelepítésének 250. évfordulója határozza meg az idei programokat

Ma délelőtt Kishegyes Topolya felőli bejáratánál feldíszítik a vendégváró szalmabábút. Ez jelenti az Anna-napok rendezvénysorozat hivatalos kezdetét. Az idei évben Kishegyes újratelepítésének 250. évfordulóját ünnepli, és az eddigi rendezvények témájába már belefoglalták ezt, s az Anna-napok is e köré épül, mondta el lapunknak Sándor István, a rendezvénysorozat koordinátora.

– A falunapok során is szó volt az évfordulóról, a Dombos Fest pedig ingyenes volt a kishegyesieknek a jubileum kapcsán. Most az Anna-napok rendezvénysorozatra kerül sor, amit a kishegyesi helyi közösség védnöksége alatt szerveznek a helyi civil szervezetek és egyesületek. Ennek keretében is nyomatékot adunk a 250 éves jubileumnak. Ahogy falunapkor, úgy most is 50 fő fog érkezni Békésszentandrásról, akik végigkísérik a 28-ai rendezvényt. Korábban nem szerveztek még tűzijátékot az Anna-napok során, de most a jubileum miatt első alkalommal erre is sor kerül – mondta el Sándor.

A különböző programok kapcsán a koordinátor arról számolt be, hogy több népszerűnek számító műsort az idén is megszerveznek. A programok szalmabábú díszítéssel fognak kezdődni, ami minden évben a Dália kézimunkacsoport feladata. Dr. Szőke Anna Anna-napi előadásainak is nagy hagyománya van, ez alkalommal előadása a Szent Anna búcsú a Kárpát-medencében címet viseli. A keddi programok csak pénteken folytatódnak, tudtuk meg Sándortól, aki kiemelte, hogy a hétvége nagyon telített lesz. A programok között van ünnepi szentmise, kézilabda találkozó, zenés programok a Story kávézóban és a Dombos Wine Clubban. Lesz Anna-napi főzés, nyugdíjas bál, a gyerekeknek Keressük a búcsú fiát program, valamint sor kerül egy színházi előadásra is. Ez alkalommal Rejtő Jenő: Ellopott futár című darabját mutatja be az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad.

A vasárnap az Anna-napok fő napja, ekkor történik a legtöbb esemény. A békésszentandrási vendégek egy kiállítást is hoznak magukkal, amit az iskola galériájában lehet majd megtekinteni, valamint az ottani kézművesek portékájából is lehet vásárolni. A gyermek táncbemutató ez alkalommal a szokásostól eltérően a színház előtti téren lesz, és már 8 óra 45-kor kezdődik. Ezt követi a lovas felvonulás, ami után a kopjafánál lovas és hagyományőrző tűzoltó bemutató lesz, majd sor kerül az ünnepi szentmisére. Délután a hangversenyek, koncertek mellett tűzijáték is lesz, mondta el Sándor, majd arról is szólt, hogy 250. jubileumra már év eleje óta készülnek a civil szervezetek és a helyi közösség.

– A rendezvényt nagy arányban pályázati eszközökből tudjuk megvalósítani, ugyanis az volt a cél, hogy a felmerülő költségekkel ne mindig a helyi közösséget terheljük. A szervezetek a programjaikat és pályázataikat úgy alakították ki, hogy abban szerepet kapott az Anna-napok rendezvénysorozat is. Így tartományi és anyaországi forrásokból is jutnak eszközök a rendezvényre – fogalmazott a koordinátor, majd hozzáfűzte, hogy idén egy nagy összefogás révén valósul meg az Anna-napi rendezvénysorozat.