2024. április 26., péntek
VIZES VB

Magyar–olasz a döntőért

Vámos balja nem remegett meg a döntő pillanatban (Fotó: MTI)

Vámos balja nem remegett meg a döntő pillanatban (Fotó: MTI)

A vízilabdázóknál tegnap a férfi negyeddöntő volt terítéken a kvangdzsui vizes világbajnokságon. A sort a Szerbia–Spanyolország találkozó nyitotta, melyen Dejan Savić válogatottja háromgólos (12:9) vereséget szenvedett. A nagyágyúit ezúttal nélkülöző gárda nem tudott felnőni a feladathoz, a spanyolok végig domináltak, egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy ők jutnak tovább a legjobb négy közé. A magyaroknak több szerencséjük volt, egy fordulatos és a végletekig kiélezett mérkőzésen, négy másodperccel a találkozó végét jelző dudaszó előtt eleresztett Vámos Márton-bombával 10:9-re legyőzték Ausztráliát, így csütörtökön 11.30-tól a görögöket egy góllal (7:6) búcsúztató Olaszországgal meccselnek a fináléért. A másik ágon horvát–spanyol párharcot rendeznek. A szerbek „kiesésével” már most biztossá vált, hogy a vb első két helyezettje tokiói kvótát szerez.

A tegnap délutáni úszóprogram két magyar érdekeltségű döntővel kezdődött: előbb Kozma Dominik férfi 200, majd Késely Ajna női 1500 gyorson ugrott medencébe. Kozmának nem sikerült jól a futam, a nyolcadik helyen ért célba, igaz, a hivatalos eredményközlést követően egy helyet előrelépett, és hetedikként zárt. Az elsőként benyúló litván Danas Rapšyst szabálytalan forduló miatt kizárták, a döntőt így a már sok port kavart kínai Szun Jang nyerte meg. Az immár tizenegyszeres világbajnok doppingbotrányai miatt eddig sem volt közönségkedvenc, most viszont még inkább a vb negatív figurájává vált. Késely ugyan a negyedik idővel került az 1500 gyors fináléjába, Katie Ledecky visszalépése (az amerikai klasszis betegségre hivatkozott) miatt a harmadik legjobbként várhatta a döntőt. A mindössze 17 éves magyar tehetség a táv feléig nagyon jól tartotta magát, 1000 méternél azonban visszacsúszott, s végül 16:01,35-tel hatodikként csapott célba. A számot az olasz Simona Quadarella komolyabb kihívó nélkül, rajt-cél győzelemmel nyerte meg (15:40,89).

A férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében Milák Kristóf első idővel kvalifikálta magát a mai fináléba, Kenderesi Tamás pedig Antalij Ivanovval holtversenyben a nyolcadik lett, esetükben szétúszás döntött, ki indulhat a döntőben. Erre ma hajnalban került sor.