2024. április 27., szombat

Nem szociális, csupán olcsóbb lakások

Preševónál a teherforgalom sokórás veszteglését közös határellenőrzéssel kívánják felgyorsítani

A tervek szerint az építkezés első fázisában a biztonsági erőknél szolgálók számára 8022 lakást építenek majd, jelentette be ma Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a köztársasági képviselőház ülésén, amelynek napirendjén többek között a biztonsági erőknél szolgálók számára tervezett lakások kiépítésének projektumát szabályozó törvényjavaslat is szerepel. A miniszter asszony szerint a munkálatok már jövőre elkezdődhetnek, és erre 325 millió eurót fordítanak majd.

Zorana Mihajlović részletezve a tervet közölte, hogy Újvidéken 548 lakást terveznek, Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) 190-et, illetve Vranjeban 186-ot, Nišben 190-et, Kraljevón 200-at, Kragujevácon pedig 216 lakást kapnak majd azok, akik a biztonsági erőknél dolgoznak.

A minisztérium már most elkülönített pénzt az érintett önkormányzatok számára, hogy a kiválasztott parcellákat ellátják a szükséges infrastruktúrával. A törvényjavaslatban bővítették azok sorát, akik jogot formálhatnak majd ezekre a lakásokra, így a biztonsági erőknél szolgálók mellett, pályázhatnak ezekre a lakásokra a harcosok, az elesett harcosok családjai, a háborús katonai rokkantak és a békebeli katonai rokkantak is.

Mihajlović kitért a lakások négyzetméterenkénti árára is. Belgrádban és Újvidéken 500 euróba kerül majd a lakások négyzetmétere, Nišben 450, Vranjeban és Kraljevón 400, Kragujevácon és Szávaszentdemeteren pedig 430 euróba. Hozzátette, bár többen is arra számítottak, hogy olcsóbb lakásokhoz juthatnak majd, az állam nem szociális lakások kiépítésében gondolkodik, hanem segítséget nyújt a biztonsági erőknél szolgáló személyeknek, hogy megoldják lakhelyproblémájukat. Majd hozzáfűzte, Belgrád területén csak azok jogosultak lakásvásárlásra, akik már huzamosabb ideje élnek a főváros területén.

– Ez Szerbia számára fontos projektum, nemcsak azért, mert lakások épülnek fel, hanem azért is, mert a munkálatok serkentik a gazdaságot, hiszen hazai vállalkozók is részt vállalhatnak a munkálatokban – mondta Mihajlović.

Napirenden szerepel még a végrehajtásról és biztonságról szóló törvény módosítása is, amelynek vitája során többek között felmerült, milyen adósságnál fosztható meg valaki az otthonától. Ennek kapcsán Maja Gojković házelnök azzal a módosítási indítvánnyal lépett elő, miszerint 5000 euró alatti adósságnál a végrehajtó ne tehessen ki senkit az otthonából, majd egy új törvény kidolgozására ösztönözte az igazságügyi minisztériumot, hiszen az elmúlt időszak gyakorlata szerint a végrehajtók gazdagodnak, a szegények pedig csak még szegényebbek.

A Preševo–Tabanovce határátkelő esetében a képviselők vitát folytatnak a Szerbia és Észak-Macedónia közötti közös határfelügyeletről is. Zorana Mihajlović ennek kapcsán kiemelte, a nyári időszakban ez a határátkelőhely nagyon túterhelt, hosszú a várakozási idő, de nemcsak a személyszállítás esetében, hanem a teherszállításnál is. A kamionsofőrök gyakran 10–15 órát kénytelenek várakozni, ami cselekvésre ösztönzi az illetékeseket. Közölte továbbá, hasonló a helyzet Horgosnál és Dimitrovgradnál is, így ezek a fájdalmas pontok is kezelést igényelnek, azaz kapacitásbővítést kezdeményeznek majd.