2024. április 27., szombat

Maradtak még helyek a topolyai középiskolákban

Az élelmiszeripari technikusi szakon 22, a közlekedési gépésztechnikusi szakon 21 férőhely betöltetlen

Lezárult a középiskolai szakokra történő iratkozás, aminek következtében már nagyjából tudni lehet, hogy mely szakokon maradtak szabad helyek. Az oktatási intézmények a tanévkezdésig csupán elenyésző számú esetleges iratkozóra számíthatnak, de a végleges számadatok majd csak szeptember első felében derülnek ki, amikor is néhány tanuló szakot vált, megejtik a jelentkezéseket a pótvizsgázók. A topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola a következő tanévre csupán egy magyar, és egy szerb nyelvű általános gimnáziumi szak beindítására kapott engedélyt, és itt mindössze egy helyet nem töltöttek be a diákok a magyar tagozaton.

A Mezőgazdasági Középiskola igazgatója, Tóth Tibor közepes eredménynek értékelte az idei iratkozást, mint mondja, a jelentkezők létszámán egyértelműen visszatükröződik az utóbbi évek nagymértékű elvándorlási hulláma. Mintegy három éve érzékelik a drasztikus diáklétszám-csökkenést, évente 15–20 diákkal „zsugorodnak”.

– A 2019/20-as tanévre 210 szabad helyet hirdettünk meg, hét új osztályra felosztva. Ennek 2/3-át sikerült egyelőre diákkal megtölteni, vagyis 136-an iratkoztak be. Megjegyezném, hogy 148 ballagónk volt. A hároméves szakokat átlagosan megtöltötték a diákok, főleg a négyéves szakokon maradtak még helyek. A szerb nyelven tervezett mezőgazdasági technikusi szakon 16 szabad hely maradt, ugyanezen a szakon magyar nyelven további 9 diák iratkozhatna be. Az állategészségügyi technikusi szak szerb tagozatán 10 szabad hely maradt, magyar nyelven 12. Az élelmiszeripari technikusi szakot csak magyar nyelven tervezzük indítani, és erre a szakra jelentkeztek a legkevesebben, 22 hely maradt betöltetlen. A magyar tannyelvű hentes szakon maradt még 5 szabad hely, a többi feltöltődött – mondta el az oktatási intézmény igazgatója, aki hozzá tette, hogy az élelmiszeripari szak megnyitása érdekében, ahova csupán 8-an jelentkeztek, első lépésben a tartományi szervek felé, illetve a Magyar Nemzeti Tanács irányába nyújtanak be kérvényt, de a végső szót a minisztérium mondja ki augusztus folyamán.

– Az utóbbi években volt már hasonló esetünk, hogy ilyen kevesen jelentkeztek. Mivel kisebbségi nyelven történik az oktatás ezeken a szakokon, pozitív döntés született a megnyitásról, ezért remélem, hogy ezúttal is jóváhagyják. Nagy reményeket fűzünk a következő évre ígért diákkollégium beindításához, hiszen diákjaink ugyan elsősorban Topolya községből érkeznek hozzánk, de például Zenta, Zombor, Temerin, Becse községekből is vannak iratkozóink. Évtizedes problémát jelentenek az oktatási intézményünk számára a ritka és a bizonytalan autóbuszjáratok – tette hozzá Tóth Tibor iskolaigazgató.

Hét évvel ezelőtt felsőbb döntés értelmében csökkentették a Mezőgazdasági Iskola tagozatainak számát 34-ről 26-ra. Ennek megfelelően csökkent a dolgozók úgynevezett normája, illetve a tanárok létszáma is. Szerencsére nem kellett drasztikus számú oktatót elbocsájtani, mert többen elérték a nyugdíjkorhatárt, viszont nem vettek fel újakat. Más téren is tovább szűkült az iskola lehetősége, eddig a 16-os létszámú osztályokat tudták osztani a gyakorlati oktatás alkalmával, sajnos ezt a határt a döntéshozók megemelték 21-re.

A Sinkovics József Műszaki Középiskolában négy szak nyitását tervezik szeptembertől, az intézmény igazgatónője, Lengyel Emese elmondta, hogy a csökkenő diáklétszám ismeretében közepesen elégedettek az idei iratkozással.

– A személyi szolgáltatások területén a fodrász szak egy klasszikus lányszakma, és elég szépen megtelt diákkal, a 30 meghirdetett helyre 21 diák jelentkezett. Terveztünk szerb és magyar nyelven számítógép elektrotechnikai szakot nyitni. Magyar nyelven jelentősen kevesebben jelentkeztek a megszokottnál, itt 11 szabad hely maradt betöltetlen, szerb nyelven csupán egy szabad hely maradt. A negyedik szakunk a gépészet és fémfeldolgozás területe, a gépjármű technikusi szakra csupán 9-en jelentkeztek. Ebben az esetben várjuk a szak megnyitására történő engedélyt. – tudtuk meg a tanintézmény igazgatójától.

– Ez a szakma egyébként állandó és stabil megélhetést biztosít azok számára, akik rátermetten viszonyulnak a munkájukhoz, akár egy kis faluban is autószerelőre mindig szükség van. Emellett az elvándorlás következtében is hiányszakma vidékünkön, ezért ajánlom a figyelmébe a még bizonytalan pályaválasztóknak – zárta gondolatát a topolyai műszaki középiskola igazgatónője.