2024. május 4., szombat
EURÓPA-LIGA

Szebb napokat idéző magyar mérleg

Mindhárom NB I.-es klub megvédte első meccsen szerzett előnyét az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában, a régen látott stabil szereplés azt jelenti, hogy a BL-ben továbbjutott Fradival együtt mind a négy magyar európai kupacsapat sikerrel vette első akadályát.

Kevés nyitott kérdés volt a Fehérvár és a Zeta felcsúti visszavágóján (Fotó: MTI)

Kevés nyitott kérdés volt a Fehérvár és a Zeta felcsúti visszavágóján (Fotó: MTI)

A legbiztosabb helyzetben a Fehérvár volt, amely idegenbeli 5:1-es gázolás után otthon, bár jóval veszélyesebben játszott, gól nélkül ikszelt a Zetával. „Ilyen meccsre lehetett számítani a montenegrói siker után, ott látszott, hogy nyilvánvaló minőségbeli különbség van a két együttes között. Nem igazán tetszett az, amit ma láttam, nem szeretem a hasonló mérkőzéseket, kicsit olyan volt, mint egy barátságos találkozó – kommentálta a döntetlent Marko Nikolić, a fehérváriak trénere. – A hozzáállás nem volt a legjobb, de a lényeg, hogy továbbjutottunk. A második körben már sokkal jobb játékra lesz szükség” – fogalmazott önkritikusan a szakember.

Nem volt komoly veszélyben a Debrecen továbbjutása sem, igaz, a Kukësi korán megszerezte a vezetést, de a 3:0-t őrző Loki a második félidőben Szatmári révén egyenlített, amivel eldőlt a továbbjutó kérdése. Egyedül a Honvédnak rezgett kicsit a léc. A kispesti meccs 3:1-es magyar sikert hozott, a Žalgirisnek ezután 2:0 is elég volt. Vilniusban negyedóra után 1:0 állt az eredményjelzőn, ám a rutinos szerb Kamber a második félidő derekán egyenlített, amivel elvette a hazai szurkolók reményét.

Kiharcolta a továbbjutást a párharcában esélytelenebbnek tartott DAC gárdája is, miután a hazai 1:1-et követően idegenben ugyanilyen eredménnyel zárt. A félórás hosszabbítás során Ramirez gólja jelentette a következő fordulót.

Felemásra sikeredett a szerb csapatok első fordulós produkciója. A Čukarički kedden másodszor is kiütötte az örmény Banantsot, de a Radničkinek már meggyűlt a baja az észt Florával, hiszen a tallinniak 2:2-t játszottak Nišben, amivel kényelmesen megőrizték a hazai pályán szerzett 2:0-s előnyt. A második körben így két szerb klub, a Čukarički és a most csatlakozó Partizan lesz ott.

A következő fordulóban jövő héten a Fehérvár a liechtensteini Vaduzzal, a Debrecen az olasz Torinóval, a Honvéd a román Universita Craiovával, a DAC a görög Atromitosszal, a Partizan a walesi Connahsszal, a Čukarički pedig a norvég Moldéval kezdi meg a párharcát.