2024. április 27., szombat

Vučić: Nincs okunk hangos ünneplésre

Szerbia elnöke szerint az ország még nagyobb nyomásra számíthat a nagyhatalmak részéről

Politikai trükköt sejt Aleksandar Vučić a legfrissebb koszvói történések, nevezetesen Ramus Haradinajnak a koszovói kormányfői tisztségről való lemondása mögött.

A szerb államfő sajtótájékoztatón reagált arra a tényre, hogy a háborús bűnöket vizsgáló koszovói különleges bíróság gyanúsítottként idézte be Ramush Haradinajt. Vučić úgy értékelte, Szerbiának erre a tényre nyugalommal, távolságtartással, józansággal kell reagálnia, majd hangot adott annak a véleményének is, hogy nincs helye a történtek miatt semmi féle eufóriának.

Nincs okunk örülni, mégpedig azért, mert a történteknek következményei lesznek. Megértem a szerb nép igazságszolgáltatás iránti vágyát, meg is értem, ha egyesek elégtételt éreznek amiért Ramus Haradinajt háborús bűnök elkövetésének gyanúsítottjaként idézték bíróság elé. Mégis úgy gondolom, okunk van aggódni amiatt, hogyan fognak minderre a koszovói albánok, továbbá az európai közösség reagálni. Attól tartok a szerbeknek Koszovóban innentől fogva még több nehézséggel kell szembenézniük – összegezte gondolatait a sajtótájékoztatón Szerbia elnöke, majd hozzátette, ez az egész történet csak méginkább felszíthatja az albánok gyűlöletét Szerbia és a Szerb nép iránt.

A koszovói szerbeknek azt üzente, Szerbia még nagyobb figyelemmel fordul majd gondjaik felé és mindenképpen számíthatnak az ország támogatására.

Aleksandar Vučić kifejezte véleményét Haradinajnak a tisztségéről való lemondása kapcsán is. A szerb elnök úgy gondolja ez egy politikai húzás, amellyel Haradinaj még nagyobb támogatói tábort kíván szerezni magának, mivel azt mutatja Koszovóért küzd. Hágából hősként tér majd haza és kétszer olyan népszerű lesz az albánok körében, mint most –  húzta alá Aleksandar Vučić. Hozzátette azt is, a nemzetközi közösség részéről még nagyobb nyomásra számít, mindazonáltal Szerbia továbbra is tartja magát azon álláspontjához, hogy a dialógus folytatása akkor lehetséges, ha Pristina eltörli a szerbiai termékekre kivetett 100 százalékos vámot.