2024. április 26., péntek

A nyáron üzembe helyezik a közkutat Adán és Moholon

Ada község önkormányzata megrendelte a tervdokumentációt a vízgyár kiépítéséhez

Május végén a Tartományi Egészségügyi Titkárság közegészségügyi felügyelőségének nagykikindai részlege megtiltotta a vezetékes ivóvíz fogyasztását Adán és Moholon, egyebek mellett a magas arzéntartalom miatt.

Adán a közvécénél alakítják ki az új kutat (Csincsik Zsolt felvétele)

Adán a közvécénél alakítják ki az új kutat (Csincsik Zsolt felvétele)

Az elmúlt időszakban Ada község önkormányzata több intézkedést is foganatosított annak érdekében, hogy a szabályzatban előírt minőségű ivóvízhez jusson a lakosság. Bilicki Zoltán, a község polgármestere elmondta, hogy a tilalom miatt a gyerekeknek palackozott vizet biztosítottak a tanév végéig az óvodában és az iskolában, több közintézményben pedig felszerelték a víztisztító berendezéseket. A polgármester továbbá bejelentette, hogy a nyáron elkészül a szűrőberendezéssel felszerelt közkút Adán és Moholon, valamint a helyi önkormányzat megrendelte a vízgyár kiépítésére vonatkozó tervdokumentációt is. A tervek szerint a beruházást a szerb kormány közberuházási irodája finanszírozná, és az építkezés jövő tavaszra indulhatna el.

– Ada község önkormányzata azon a napon, amikor megtiltották a vezetékes víz ivóvízként való fogyasztását, rendkívüli állapotot hirdetett. Nem azért, hogy pánikot keltsünk a lakosság körében, hanem azért, hogy a szükséges intézkedéseket minél rövidebb idő alatt le tudjuk bonyolítani. A rendkívüli állapot során ugyanis a közbeszerzések intézése sokkal rövidebb, illetve nem kell kivárni a határidőket sem. Ezért a következő napokban már beszereztük az iskolák, óvodák ellátására a flakonos vizet, illetve megrendeltük a víztisztító berendezéseket is. A tanév végéig a község területén minden forgalmasabb középületben, köztük az óvodaépületben, az iskolában, a sportcsarnokban, a könyvtárban és a zeneiskolában is beszerelték a víztisztító berendezéseket. A képviselő-testület június 25-én módosította a községi költségvetést, ami lehetővé teszi egy-egy közkút kiépítését Adán és Moholon. Ezt a beruházást közösen hajtjuk végre a Standard Kommunális Közvállalattal, amellyel körülbelül fele-fele arányban álljuk a költségeket. A két kút kiépítése mintegy 5,5 millió dinárba kerül. Moholon a piactéren lesz kialakítva a közkút a szükséges tisztítóberendezéssel, amelyet egy konténerben helyeznek el, Adán pedig a közvécénél, miután a létesítményben szerelik fel a tisztítóberendezést. Mindkét kútnak 30–35 napon belül üzemelnie kell – közölte a polgármester, aki beszámolt a vízgyár építésével kapcsolatos önkormányzati lépésekről is.

– Június 25-én aláírtuk a szerződést azzal a hazai tervezőcéggel, amely kilencven nap alatt elkészíti a vízgyár tervdokumentációját. Bízunk benne, hogy a cég tartani fogja magát a határidőhöz, és kilencven nap után tényleg rendelkezésünkre áll a tervdokumentáció – fogalmazott Bilicki Zoltán, aki hozzátette, hogy Ada község már több hónappal ezelőtt tárgyalt a vízgyár kiépítéséről a szerb kormány közberuházásokkal foglalkozó irodájával, amely hajlandó volt azt finanszírozni. Elmondta, hogy a helyi önkormányzatnak nem kell részt vállalnia az építkezés költségeiből, csak a tervdokumentációt kell biztosítania a beruházáshoz. A polgármester reméli, hogy legkésőbb a tél folyamán lezajlik a közbeszerzési eljárás, majd a helyi önkormányzat elképzelései szerint a következő év tavaszán megkezdődhet az építkezés is.