2024. március 29., péntek

Nagy segítség a terhességkezelésben

Új ultrahangos készüléket kapott a kúlai egészségház

Szerbia és Montenegró légiforgalmi irányítása a kúlai egészségház nőgyógyászati részleg igényeinek megfelelő, korszerű ultrahangos készülék megvásárlásához biztosított forrásokat. Az adomány teljes összege 6.300.000 dinár, ebből 4 millió dinárt igényelt a korszerű ultrahangos készülék megvásárlása.

Kozma Lívia felvétele

Kozma Lívia felvétele

Dr. Žarko Ševin, a kúlai egészségház igazgatója az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy szerinte ezzel a támogatással az intézmény lehetőséget kapott arra, hogy a nőgyógyászati és szemészeti szakosztályokat korszerű, többfunkciós modern műszerekkel, készülékekkel szereljék fel, a megvalósítás előfeltétele a közbeszerzés kiírása volt.

– Az eljárás lefolytatása után, pár nappal ezelőtt leszállították a legmodernebb ultrahangos készüléket, amelyet ezentúl az egészségház nőgyógyászati szakrendelője használ, és minden bizonnyal nagy segítséget nyújt a terhességkezelés diagnosztikájában és ellenőrzésében. Emellett a napokban várjuk a magzat szívverésének ellenőrzésére szolgáló készüléket, a CTG tokokardiografot, amely nagy segítséget nyújt a község területén élő várandós kismamáknak, mert ezentúl nem kell a vizsgálat érdekében a verbászi vagy a zombori kórházba utazniuk, hanem azt itt helyben is el tudják végeztetni – mondta dr. Ševin.

Dr. Petelj Andrea Nešović nőgyógyász elmondta, hogy az új berendezések sokkal könnyebbé teszik a munkát, pontosabb diagnosztikát, kevésbé konzultatív véleményeket és a magzat növekedésének és fejlődésének pontosabb ellenőrzését teszik lehetővé a terhesség ideje alatt.

Kúla polgármestere, Damjan Miljanić az átadón elmondta, hogy az önkormányzat ebben az évben két szakorvos foglalkoztatására biztosított eszközöket, hogy zökkenőmentesen és hosszabb várakozási idő nélkül működjön a nőgyógyászati szakrendelő, a szakképzésen lévő két orvos tanulmányainak, szakképesítésének befejezéséig. Az ünnepélyes átadáson további eredményes munkát kívánt az egészségház igazgatójának és a szakosztályok dolgozóinak is.