2024. április 27., szombat

Területrendezési tervekről döntöttek a képviselők

Tegnap ülésezett a városi képviselő-testület, a honatyák többek között elfogadtak több területrendezési tervet.

Hétfőn megtartották az újvidéki képviselő-testület legújabb ülését, amelyen a legfontosabb napirendi pontok a területrendezési tervek módosításairól szóltak (Ótos András felvétele)

Hétfőn megtartották az újvidéki képviselő-testület legújabb ülését, amelyen a legfontosabb napirendi pontok a területrendezési tervek módosításairól szóltak (Ótos András felvétele)

Az ülés előtt a hat, előre bejelentett vitapontot további 14-gyel bővítették ki. Az ülés előtt beterjesztett napirendi pontok főként Veterniket érintik, ahol öt helyszínre vonatkozólag módosul majd a területrendezési terv. A módosításokat a legalizáció miatt volt fontos elfogadni, valamint változások lesznek az Újvidéket és Veterniket összekötő út melletti parcellákon a Minut-Majur Motel megépítése miatt.

A Futaki utca, a Hajduk Veljko, a Pirosi utca, valamint a Szabadkai sugárút területrendezési tervének nyilvános betekintésre bocsátása után az ülésen elfogadták azokat a változtatásokat, amelyek szerint a Popović fivérek utcában, a Piramida benzinkút mellett engedélyezik majd új lakóépületek és üzletházak felépítését (ezek legfeljebb hétszintesek lehetnek), valamint a Milan Ješić Ibro utcában ezután a négyszintes helyett hatemeletes lakóépületeket szabad majd építeni.

A következő területrendezési terv az ipari zónát érinti, méghozzá azt a területet, amely a Lear gyár mellett helyezkedik el. Itt ezentúl lehetségessé válik ipari komplexumok, valamint hasonló rendeltetésű objektumok létesítése. Annak ellenére, hogy a területrendezési terv szövegében nem szerepel, legvalószínűbb, hogy itt kap helyet majd a BMTS (Bosch) vállalat gyára, amelynek megépítését nemrégiben jelentették be, akkor a Lear gyár melletti parcellát emlegették a befektetés legvalószínűbb helyszíneként – emlékeztet a 021.rs honlapja.

Kiss Gyula városi tanácsnok kérdésünkre elmondta, hogy arról a Laza Nančić utcai telekről, illetve az arra vonatkozó területrendezési tervekről, amelyen lapkiadóházunk új nyomdarészlegét tervezzük, a tegnapi ülésen nem esett szó. – A telek regulációs tervének a megváltoztatásáról még május 10-én döntés született, a Laza Nančić és az Európa sugárút közötti részről beszélünk. A mai telekrendezési tervmódosítások közül több a Limánra vonatkozott, de egyik sem érinti a tervezett, 1944–45-ös áldozatoknak állítandó emlékmű kivitelezését. A kő, amelyből az emlékmű készül, már a művész úr kezében van, ő faragja, teszi a dolgát. A város finanszírozza az elképzelést, így e téren nincs megállás. Meg kell említenünk azonban azt, hogy a leendő emlékmű mellett, a közvetlen közelében, ott, valahol 2024-ben, 2025-ban, vagy esetleg 2026-ban vagy 2027-ben egy széles nyomvonalú, hatsávos híd épül majd, gyalogos-, kerékpár- és közúti forgalommal. A híd az Európa sugárút folytatásában épül majd, és a terv szerint a Szabadság hídnál is nagyobb lesz – emlékeztetett a városi képviselő-testület tagja.

Ezenkívül, a városi honatyák elfogadták a Stan közvállalat évi működésére vonatkozó megváltozott tervjavaslatát. A változtatásra azért volt szükség, mert a Városi Vízművek Közvállalat 16 millió dinárt kapott a tartománytól a felszíni szennyvíz elvezetésére, valamint a szennyvízhálózat kiépítésére a Vajdasági Rádió és Televízió új épülete környékén, a Mišelukon.

A tanácsnokok vitáztak még a Városi Távfűtő Művek évi nyeresége szétosztásáról szóló beterjesztésről, valamint elfogadták a Stan tavalyi működéséről szóló jelentést is. A Stan közvállalat csökkentette dolgozóinak számát, és pozitív mutatókkal zárta a múlt évet, de ennek ellenére továbbra is nehéz pénzügyi helyzetben van.

Az Újvidéki Gyógyszertár koncessziójáról szóló szerződés aláírása után módosult az intézmény statútuma, amely szerint ezentúl a Népfront utca 10. alatt működik majd egy objektum.