2024. április 27., szombat

Pacsér ünnepe

A nyári záporok sem mosták el a falunapot

A hétvégén Selo, to smo mi – A falu mi vagyunk – Wir sind das Dorf címmel 14. alkalommal ünnepelte meg Pacsér a falu napját.

A falunap művelődési részének fellépői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A falunap művelődési részének fellépői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az idén enyhén csapadékosra sikerült rendezvénysorozat pénteken kezdődött a hagyományos Péter–Pál-napi liturgiával a pravoszláv templomban, majd nyilvános fitneszóra kezdődött a labdarúgó-pályán felállított színpadról. Vínai-Miklós Emese, illetve a Rekreálók Pacséri Egyesülete főszervezésében idén VII. alkalommal zajlott Topolya község, és a helyi közösség támogatásával a mintegy másfél órás, népszerű, és az időnként szemerkélő eső ellenére is népes edzés. Amíg a gyerekek az ingyenes légvárnak örülhettek, a pacséri, a községbeli és a Szabadkáról érkezett felnőttek és ifjak a ritmikus zene mellett 5-féle fitneszsportra mozoghattak.

Szombaton délelőtt babgulyásfőző és horgászversenyt szerveztek az Akácosban, és köszönetet mondtak a helyi véradóknak. A szabadkai vérátömlesztő osztály nevében dr. Pintér Kabai Andrea szakorvos köszöntötte a falu humánus polgárait, majd Kospenda József, a Vöröskereszt topolyai szervezete közgyűlésének elnöke, illetve Lestár Tibor titkár közreműködésével átadták az elismeréseket. A horgászversenyre 58 községbeli, pacséri, szabadkai, és bajmoki versenyző nevezett, az értékelésnél pedig kiderült, hogy a házigazdák taroltak az első három helyen. A legeredményesebb Drágity Zoltán lett, akinek több, mint 20 kg-nyi hal akadt a horgára. A kolbászosbab-főző versenyen a bácskossuthfalvi Stojanović Dragan csapata győzedelmeskedett, és részesült a versenyek támogatóinak – a Gebi, a Mikra, a Pacséri Malom, a Sila Kft., és a Helyi közösség, valamint más magánvállalkozók értékes felajánlásaiból.

A kora esti órákban a Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport tagságának legújabb munkáiból összeállított tárlatot Szabolcski Szabolcs tanácselnök nyitotta meg a Faluházban. A kiállítást megtisztelte jelenlétével Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Kislinder Gábor, Topolya község elnöke, és a községi tanács tagjai, Dobai János, Torda tanácselnöke, a VMSZ elnökségi tagja, és a környező falvak, Muzslya, valamint a magyarországi Borota küldöttsége. A rendezvényen házigazdaként volt jelen Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke, köztársasági képviselő, és Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese. A falunap közbeni heves esőzések kicsit hűvösebbé tették, de szerencsére nem mosták el a labdarúgópályán az esti művelődési programot, és a leginkább várt hagyományos tűzijátékot. Szabolcski Szabolcs szólt az összegyűlt falubeliekhez, és a más településekről érkezett vendégekhez.

– Büszkék lehetünk arra, amit következetes munkával elért falunk az utóbbi években. A gyógyfürdőnk mind népszerűbb a környéken, de országos szinten, illetve Magyarországon is. Ezt az utat szeretnénk folytatni, és remélem, hogy a pacsériak élni tudnak az alkalommal, és ki tudják használni az idegenforgalom nyújtotta lehetőségeket. Nagy dolog falunk életében az is, hogy az általános iskolánk mintegy 10 millió dináros tartományi támogatásban részesült a nyílászáróinak cseréjére, a falak hőszigetelésére. Az iskolák mellett igyekszünk támogatásban részesíteni a vallási közösségeinket, és a sportra is figyelmet szentelni. A következő időszak tervei között szerepel az egykori színház épületének felújítása – mondta Szabolcski. Dobai János, Torda tanácselnöke beszédében méltatta a testvértelepülés Pacsér fennmaradása érdekében tett példaértékű erőfeszítéseit, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is együtt tudnak majd működni, illetve egymás terveinek megvalósítását támogatni. A tűzijáték után a pécsi The Minds zenekar mutatkozott be a közönségnek, majd DJ Irvine szolgáltatta a zenét. A falunapi ünnepség vasárnap a református templomban tartott keresztelővel és istentisztelettel zárult.