2024. április 26., péntek
KAJAK-KENU – JUNIOR- ÉS U23-AS EB

Relić duplázott

A hétvégi döntőkkel véget ért a račicei junior- és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokság. A szerb válogatottból Biljana Relić és Bojan Zdelar nyújtott kiemelkedő teljesítményt: mindketten az U23-asok kategóriájában álltak rajthoz, s mindketten kétszer kerültek dobogóra.

Relićnek sikerült dupláznia, előbb a K2-esek 500-as távján diadalmaskodott – ahol Marija Dostanićtyal alkotott duója mindössze 24 századdal a Biben Karina, Bakó Olga magyar kettőst megelőzve ért elsőként a célba –, később 200 egyesben is maga mögé utasította a mezőnyt.

Zdelar szombaton nagyon magabiztos evezéssel nyert 1000 méteren, vasárnap 500-on pedig csak három tizeddel nyújtott gyengébb teljesítményt a győztesnél, így be kellett érnie az ezüsttel. A mindössze 19 éves Bojannak ez volt az első versenye az U23-asok közt, így teljesítménye igencsak figyelemreméltó.

Starhinja Stefanović K1 200-on tudott felkerülni a dobogóra, vasárnapi teljesítménye egy második helyet ért. A szerb juniorok nem szereztek érmet Csehországban.

A magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst-, 1 bronzéremmel zárta a viadalt. A juniorok ezúttal valamivel jobb teljesítményt nyújtottak, első helyen végzett közülük Csikós Zsóka (K1-1000) és a Potoniec Zsófia, Rugasi Csilla, Kulcsár Csenge és Csikós alkotta négyes 500-on, míg Máró Anna (K1-500), Majoros Mátyás és Nyerges Áron (K2-1000) másodikként haladt át a célvonalon. Az U23-asok mezőnyében a már említett Biben–Bakó duó mellett a Biben, Sólyom Dóra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita kajak négyes is második lett 500-on, míg Nagy Bianka (C1-200) harmadik lett.