2024. április 27., szombat

Lovastábor az egykori Csésztó partján

A lovaglás alapjait sajátíthatják el a gyermekek a Lipinszky-lovastanyán

Hétfő óta gyermekzsivajtól hangos a Zentától nem messze, az egykori Csésztó szélén lévő Lipinszky-lovastanya, ahova Vajdaság szinte minden tájáról érkeztek fiatalok. A Lipinszky Szuzanna és négy másik táborvezető által koordinált lovastáborban huszonnégy gyermek vesz részt. A fő szervező elmondta, ennél jóval többen jelentkeztek a felhívásukra, ám több résztvevőt sajnos képtelenek voltak fogadni, így korlátozniuk kellett a létszámot.

– Azokon kívül, akik itt vannak, mintegy harmincan jelentkeztek, hogy szeretnének részt venni a táborban – becsülte fel a jelentkezők számát beszélgetőtársunk, aki elmondta, a gyermekek egészen vasárnapig lesznek ott a táborban, ahol nemcsak a lovaglás alapjait sajátíthatják el, hanem a lovak gondozásának módozatait is.

– Azok a gyerekek, akik az első napon úgy jöttek ide, hogy korábban még sohasem ültek lovon, a hét közepére már önállóan tudják a lovat lépésben irányítani, megállítani és elindítani, emellett önállóan gondozzák, nyergelik, kantározzák is az állatokat. Most már igazán jó a hangulat. Csoportokat alakítottunk ki, aminek köszönhetően a táborlakók megtanultak együtt, egymással összefogva is dolgozni – magyarázta Lipinszky Szuzanna, akinek és társainak irányításával a táborlakók a lovak gondozását sajátították el, majd pedig a felszerelések használatát is megtanulták.

A résztvevők kivétel nélkül nagyon élvezik a lóháton töltött órákat (Horváth Zsolt felvétele)

A résztvevők kivétel nélkül nagyon élvezik a lóháton töltött órákat (Horváth Zsolt felvétele)

Ezután megtanultak a lóval bánni, elsajátították, hogy mire kell odafigyelni a ló viselkedését illetően, majd ellesték a karámon belül lépésben és ügetésben való lovaglás fortélyait is. Közben persze más, hasznos tevékenységekkel is lekötötték a figyelmüket. Rengeteget batikoltak, valamint egyéb kézműves-tevékenységgel is foglalkoztak. A gyerekek mindemellett a rovásírást is elsajátították, volt festészet, megismerkedtek a környéken termő gyógynövényekkel és azok hatásaival, ugyanakkor lovaskocsikázásra, illetve a medencére is elvitték őket – mesélte a fő szervező, aki elmondta azt is, hogy a tábort vetélkedővel zárják, amelyen három csoportban a gyermekek megmutathatják, ki bánik legügyesebben a lovakkal, illetve az íjjal, valamint rendeznek lószépségversenyt és arcfestő versenyt is.

– A gyermekek mindennap reggel nyolc órára érkeznek a táborba, azután közösen megetetik az állatokat, majd egész délelőtt lovagolnak. Miután elfogyasztják az uzsonnájukat, valamilyen nyugisabb foglalkozás következik – ecsetelte Lipinszky Szuzanna, aki hozzáfűzte, ebéd után ismét egy lazább időszak következik, estefelé pedig újra nyeregbe ugranak a lurkók. Ezt valamilyen esti program követi, majd nyolc órakor hazamennek szüleikhez.

A táborlakók közül két zentai lány, Miskei Zoé és Tóth Petra lapunknak elmondta, mindketten a Lipinszky-lovasiskolában tanultak meg lovagolni, ott szerették meg a nemes állatokat. Zoé egy éve lovagol, és nagyon szereti ezt a különleges tevékenységet.

– Amikor meghallottam, hogy lesz a tábor, azon nyomban eldöntöttem, hogy jönni fogok, és segítek is a táborvezetőknek – mesélte a fiatal lány, aki elmondta, a gyerekeknek megmutatták, miképpen kell vezetni a lovakat, illetve segítenek nekik a lovakkal való megállásban is.

Petra úgyszintén tapasztalt lovasnak számít, ő is itt tanult meg lovagolni, és ő is részt vesz a tábor körüli tennivalók elvégzésében: a legkisebbeknek segít elsajátítani a lovaglás fortélyait, ugyanakkor saját bevallása szerint nagyon élvezi is azt, amit csinál, miközben maga is sokat tanul a tábor ideje alatt. Petra elmesélte, hogy annak idején elég gyorsan megtanult lovagolni, mivel Szuzi rengeteget segített neki ebben.

– Így elég könnyű volt megtanulnom a lovaglást, mivel ő akkor is támogatott és biztatott, amikor valamit féltem megcsinálni a ló hátán – fejtette ki Petra. Zoé hozzátette, hogy korábban nagyon félénk volt, ezért jó ideig nem is igazán ült lovon, mivel igen félt tőlük, később viszont, miután ellátogatott a lovasiskolába, beleszeretett nemcsak a lovakba, hanem a helyszínbe is, és csakhamar eltökélte, semmiképpen sem fogja abbahagyni.

– Nekem a lovaglás sokat segített abban, hogy merészebb legyek, és bízzak önmagamban – jegyezte meg végszóként a zentai lány.