2024. április 27., szombat

Bulival ünnepeltek

10 éves a doroszlói DISz Ifjúsági Szervezet

Tízéves születésnapját ünnepelte Nyugat-Bácska jelenleg egyetlen folyamatosan aktívan működő ifjúsági szervezete, a doroszlói DISz. Nagyszabású születésnapi buli kerekedett az alapítás első évtizedének megünneplésére. A szervezet eredményeiről, működéséről és a tervekről az elnököt, Gellér Enikőt kérdeztük:

Mi a DISz megalakulásának rövid története?

– A DISz 2009-ben alakult tizenegy doroszlói fiatal jóvoltából, mint a VIFÓ Helyi Szervezetének utódja, mivel akkoriban változtak a törvények és nem futhatott több szervezet azonos néven.

Mióta állsz a szervezet élén, mennyi tagotok van és melyek az eddigi jelentősebb rendezvényeitek?

– Hivatalosan 2017-től vezetjük a szervezetet, de már előtte is részt vettünk a szervezésben. Egyszóval mondhatjuk, hogy 2015-től zajlik irányításunk alatt a munka.

Maga a tény, hogy tíz éve létezik és működik a DISz, nagy szó. Mindez természetesen nem valósult volna meg az elődök nélkül, ezért nagy köszönet jár nekik. Összetartó erővel bír a szervezet. Nemcsak a doroszlói ifjakat, hanem Nyugat-Bácska fiataljait is megpróbáljuk „egyben tartani” a programjaink által.

Mindez nem jöhetne létre a helyi fiatalok segítsége nélkül, úgy a vezetőség, mint a tagság munkája benne van az elmúlt 10 évben. Együttműködünk a többi helyi civil szervezettel és Szitás Mária művelődésszervező által a zombori Laza Kostić Kulturális Központtal is.

Igyekszünk részt venni a helyi hagyományápolásban is, bevonva valamennyi generációt. Az ünnepkörök idején, adventban koszorúkészítést, húsvétkor tojásfestést, farsangkor jelmezbált szervezünk a gyerekeknek-felnőtteknek egyaránt. Továbbá rendszeresek a különböző tematikájú buliesemények, amelyeken nem csak a helyiek vannak jelen, ezekre az eseményekre szerte Nyugat-Bácskából érkeznek fiatalok.

Hogyan ünnepelt a szervezet?

– A szülinapi programunk egy esti program lett végül, ahol igyekeztünk megszólítani minden korosztályt, és mivel ünnepeltünk, a buli és jókedv került előtérbe. Zenekarként a Sin Seekas népszerű együttest hívtuk meg, már csak azért is, mivel a dobosuk nyugat-bácskai kötődésű, így adta magát a dolog. Továbbá a zenekar mellett DJ Pr. Alen gondoskodott a jó hangulatról.

Mi lehet a titok, hogy Nyugat-Bácskában, szinte egyetlen folyamatosan működő ifjúsági szervezetként fent tudtatok maradni és ilyen példaértékű eredményeket sikerült produkálni?

– Sajnos egyre kevesebben vagyunk, de akármennyien is jövünk össze egy-egy rendezvény során, akik itt vannak, azok életben akarják tartani a nyugat-bácskai és doroszlói közösségi életet. Ez a szándék vezérel és éltet bennünket.

Kik a támogatóitok, illetve milyen forrásokból tudjátok fenntartani a szervezetet?

– Támogatónk a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Rendszeresen pályázunk, így tudunk fejlődni.

Milyen további terveitek vannak?

– Terv sok van, csak győzzük idővel és energiával. Nagyon szeretném, ha a jövőben mini-konferenciákat is tudnánk tartani a fiatalok figyelmét, érdeklődését lekötő témákban, illetve olyan programokban gondolkozunk, ahol hasznosan tudják eltölteni a szabadidejüket – hallottuk a doroszlói DISz elnökétől.