2024. április 27., szombat

Novak hatodszor a füves nagy döntőben

Novak Đoković négy nehéz játszmában vágott vissza Roberto Bautistának az év eleji dohai és miami vereségekért, amivel hatodszor jutott be a wimbledoni döntőbe. Đokovićnak ez volt pályafutása 870. megnyert meccse, és az öröklistán így beérte a 7. helyezett Andre Agassit. A világelső és címvédő vasárnap Roger Federerrel játszik az 5. londoni serlegért.

Đoković nagyszerűen kezdte a meccset, az első 11 labdamenetből 9-et nyert meg, és breakelőnyben volt, amikor a spanyol is szóhoz juthatott. A világelső a vezetést nemcsak megőrizte, hanem a nyolcadik játékban még egyszer elnyerte Bautista adogatását, így fölényesen hozta a játszmát.

A második játszma harmadik játékában, 1:1-es állásnál, Novak két szarvashibája után első breaklabdáihoz jutott a spanyol, és egy jól helyezett tenyeressel ki is használta a váratlanul kínálkozó lehetőséget. Az elveszített adogatás kicsit visszavetette a szerbet, aki az ötödik játékban is breaklabdákkal szembesült. Ekkor már jobban reagált, mindkettőt mentette, és várta az alkalmat az egyenlítésre. Azokban a percekben Đoković nehezen, a spanyol pedig könnyedén nyerte az adogatójátékokat, és a második játszmában a saját adogatásán csak négy pontot veszített, ami bőven elegendőnek bizonyult a játszma megnyeréséhez.

A spanyol pompás védekezésének lassú labdáival Novak a harmadik játszma elején is kínlódott, önhibáival és gyakori téves helyzetfelméréssel ráadásul annak malmára hajtotta a vizet. A hatodik játék végre Novak ízlése szerint alakult, a címvédő újra előnyhöz jutott, de a játszma megnyeréséhez még két breaklabdát kellett mentenie.

A negyedik szett elején Novak három lehetőséget hagyott ki, a negyediket azonban Bautista fonákhibájával előnyre váltotta. Amikor az 5. játékban újra breakelt, már valószínűvé vált Novak továbbjutása, amit valamivel később, az ötödik meccslabdával ki is harcolt.

Novakék meccse után az elődöntő másik csatájában a 40. Nadal–Federer rangadót játszották, ahol a svájci győzedelmeskedett, vagyis a vasárnap délutáni döntőben Đoković és Federer 48. (25:22) találkozója következik.