2024. április 26., péntek

Subát kap a legjobb betyár

Vasárnap tartják a Rózsa Sándor Fesztivált Hajdújáráson

Vasárnap negyedik alkalommal rendezik meg Hajdújáráson a Rózsa Sándor Fesztivált, amellyel a híres alföldi betyár születésének évfordulójára emlékeznek. A rendezvény a Határtalanul Ásotthalomtól Hajdújárásig címet viseli, ugyanis a fesztivál egy határon átnyúló esemény. A fesztivál részleteiről Sövény Rudolf, a Rózsa Sándor Civil Szervezet elnöke számolt be lapunknak.

– Idén is, ahogy az előző években, Ásotthalom Nagyközséggel közösen szervezzük a fesztivált. Ásotthalmon is már jó ideje megemlékeznek Rózsa Sándor születésének évfordulójáról. Néhány éve támadt az az ötletünk, hogy rendezzünk egy közös fesztivált, amellyel képletesen lebontjuk a közöttünk húzódó határt. Ezt úgy kell érteni, hogy mi elmegyünk az ásotthalmi programokra, majd ők jönnek el a hajdújárási programokra – nyilatkozta lapunknak Sövény Rudolf.

Pénteken és szombaton Ásotthalom ad otthont a fesztiválnak, vasárnap 9 órától pedig Hajdújáráson a Szúnyogcsárdánál várják az érdeklődőket számos színes programmal.

– Hajdújáráson egy családi napot képzeltünk el. Az érdeklődők kipróbálhatják az íjászatot, lesznek kézműves foglalkozások, valamint különböző gyermekfoglalkozások is, továbbá számos kulturális rendezvényünk is lesz a fesztivál ideje alatt. 9 órakor birkahúsfőző verseny kezdődik. Itt minden évben értékes díjban részesítjük a legügyesebb szakácsokat. A legérdekesebb programunk, amely a nézőknek és a résztvevőknek is egyaránt élményszáma megy, Rózsa Sándor betyárpróbája. A résztvevőknek három feladatot kell teljesíteniük. Ez alapján kerül kiválasztásra a legügyesebb, legokosabb, legrátermettebb betyár, aki értékes nyereményben részesül. Idén a legjobb betyár egy subát kap subatartóval együtt. Minden évben olyan fődíjat adunk át, amely kötődik a betyársághoz – mondta Sövény Rudolf.

A fentiek mellett az érdeklődők 10 órakor egy csónakázáson is részt vehetnek. Az úti cél pedig nem más, mint a Ludasi-tavon található Rózsa Sándor szigete. A fesztivál ideje alatt a talpalávalót a Szóljon hát a nóta zenekar fogja szolgáltatni, 14:30-kor pedig fellép a Juhász zenekar és a Lifka Sándor Művelődési Egyesület, Kunági Bognár Bálint pedig ostort fog csattogtatni.

Az egyesület elnöke lapunknak azt is elmondta, hogy a fesztiválon bemutatásra kerül egy kiadvány, amely Rózsa Sándor hajdújárási kötődéseit mutatja be, többek között a valamikori Fekete csárdát, ahová a betyár előszeretettel fordult be.

– Szükség van arra, és itt nemcsak Rózsa Sándor alakjára gondolok, hogy a fiatalokkal megismertessük a szülőföldjüket. Bemutassuk nekik azt, hogy miként éltek itt régen az őseik. Mi Rózsa Sándor alakjával próbáljuk ezt megtenni – tette hozzá Sövény Rudolf.