2024. május 10., péntek

Libbenő szoknyák, táncra perdülő lábak

Hat nap a hagyományok éltetéséért és újratanulásáért Horgoson

Szombat óta szól a népzene a horgosi Túrú-tanyán, ahol a hagyományos népművészeti táborra idén száznál is több fiatal gyűlt össze.

A résztvevők a táborban egész nap azzal foglalkozhatnak, amit igazán szeretnek (Jenei Klementina felvétele)

A résztvevők a táborban egész nap azzal foglalkozhatnak, amit igazán szeretnek (Jenei Klementina felvétele)

A több korosztályt megszólító rendezvény a néphagyományok továbbörökítésére helyezi a hangsúlyt, ennek érdekében a néptáncoktatástól kezdve a hangszeres játékokon keresztül a népdalénekléssel folytatva, a kézműves-foglalkozást is beiktatják a mindennapi teendőikbe. Már maga a helyszín is ad egyfajta autentikus jelleget ennek a tábornak, mert a gyönyörűen rendezett tanya a természet lágy ölén hatalmas teret biztosít a gyerekeknek, tanyai környezetben, ugyanakkor úgy, hogy közben minden feltétel adott a civilizált komfortérzethez. A szervezők vendégoktatókat is hívtak, olyan szakembereket, akik a környékünkön fontosnak tartják a hagyományok újratanítását, tudásuk átadását a felnövekvő generációnak. Szécsi Zsolt fő szervező elmondta, hogy a céljuk elsősorban az, hogy közösséget tudjanak teremteni itt, Észak-Bácskában, ami az elmúlt időszakban sikeresen meg is valósult.

– Száznál is több gyerek verbuválódott itt össze, akiket három korosztályba soroltunk. A legkisebbek 5-6 évesek, utánuk jönnek az iskolások, és vannak résztvevők az ifjúsági korosztályból is. Jóleső érzés, hogy vannak közöttünk olyanok, akik tizenöt éve még itt táboroztak, most pedig már oktatóként vannak jelen, valamint sok a visszajáró táborozónk is. Főképp Észak-Bácska településeiről érkeztek: Magyarkanizsáról, Szabadkáról, Kispiacról, Martonosról és Horgosról, de például vannak zenészeink Temerinből is – hangsúlyozta Szécsi Zsolt, aki testvérével, Viktóriával együtt oktatja is a gyerekeket.

A fő szervező örömének adott hangot annak kapcsán, hogy mivel nagyszerű csapat gyűlt össze, mindazt, amit a hétre terveztek, minden bizonnyal meg is tudják majd valósítani. Kifejtette, a kamasz korosztályt Bogár Szabó Bálint és Tóth Mónika oktatja palatkai táncokra, amit a csütörtökön 17 órakor kezdődő gálaműsorukon be is mutatnak majd. Bíró Mónika kreatív kézműves-foglalkozásokat tart a gyerekeknek, akik nagy érdeklődéssel és türelemmel gyűlnek össze körötte. A dél-alföldi táncokat a középső korosztály tanulja, míg a legapróbbak, az ovisok Horgos környéki táncokat tanulnak. Ők ugyan csak délelőttönként vannak jelen a táborban, jelenlétük mégis fontos a szervezők számára, ugyanis azt mutatja, hogy lesz utánpótlás. Az énekoktatást Bagi Valentina irányítja, aki füzesi dalok oktat.

A táborban a gyerekek nagy örömére vendégként jelen volt Csizmadia Anna népdalénekes, valamint Lőrinc Tímea színművésznő is igyekezett érdekesebbé tenni a táborozást a résztvevők számára, csakúgy mint a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjai és Nagy Abonyi Szabolcs, aki szintén megalapozta a táborhangulatot mesemondásával. A táncházak is elmaradhatatlan részét képezik a népművészeti tábornak, ugyanakkor a szervezők házi Ki mit tud? vetélkedővel is készültek, aminek a Felszállott a tanya nevet adták.

A gyerekek a táborban is alhatnak, a tanya területén felállított sátrakban, amire egyedül a legkisebb korosztály nem vállalkozott, abban viszont ottjártunkkor valamennyien egyetértettek, hogy a tábori konyha kiváló, akárcsak a hangulat, hiszen ahogyan arról magunk is meggyőződhettünk, a résztvevők kiválóan érzik magukat, mert egész nap azzal foglalkozhatnak, amit igazán szeretnek.