2024. április 27., szombat

Mindenütt segítenek, ahol szükség van rá

A Tisza menti tűzoltók is részt vettek a magyarországi kárelhárításban

A Magyar Tűzoltószövetség felhívására a magyarországi és más határon túli területekről érkező lánglovagok mellett a Tisza menti községek, valamint több egyéb vajdasági település tűzoltói is részt vettek a június utolsó napjaiban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeit sújtó vihar okozta hatalmas károk elhárításában.

Június 27-én a megyét helyenként jéggel és viharos széllel érkező zivatar érte el, aminek következtében több mint ezer segélyhívást kaptak a helybeli tűzoltók, akiket az orkánerejű szél által kitört fák, villanyoszlopok, leszakadt vezetékek és megrongált tetőszerkezetek miatt riasztottak a polgárok. A megye összes hivatásos és önkéntes tűzoltója elkezdte a keletkezett kár elhárítását, másnap pedig a Magyar Tűzoltószövetség a határon túli területek tűzoltótestületeihez fordult segítségért, így a Délvidéki Tűzoltóhálózathoz is. Tartományunkból a magyarkanizsai, martonosi, oromhegyesi, tiszaszentmiklósi és a kishegyesi tűzoltótestület mellett a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület operatív egységéből is a térségbe utaztak, hogy részt vegyenek a kárelhárításban.

– Egy órán belül tizenöt embert kellett összeszedniük a vajdasági községekből érkező lánglovagoknak, akik végül két csapatban, kilencen utaztak el Magyarkanizsára, onnan pedig az elemi csapás sújtotta térségbe – mesélte Szilágyi Kornél, aki egyedüli zentaiként csatlakozott a társasághoz. A magyarkanizsai gyülekezőt követően a vajdasági tűzoltók a kora hajnali órákban érkeztek meg a helyszínre, ahol a rövid éjszakai pihenőt követően másnap már a reggeli órákban el is indultak segíteni a magyarországi bajtársaiknak.

– A térségben a magasfeszültségű vezetékek le voltak szakadva, rengeteg autóra dőlt fa, az utcán a szó legszorosabb értelmében lefújt háztetőt találtunk. Mi főként a személygépkocsikra, utcára dőlt fákat takarítottuk el, illetve fóliával burkoltuk be a katasztrófában megrongálódott háztetőket – ismertette munkájukat a zentai önkéntes lánglovag, aki elmondta, hogy az ott élők nagyon el voltak keseredve, mert sokak esetében egy élet munkája ment tönkre az elemi csapás miatt. A vajdasági tűzoltók olykor napi 6–10 különböző lokáción is segédkeztek az elhárításban – magyarázta Szilágyi Kornél, aki elmondta, hogy egy kisvárdai lánykollégiumban szállásolták el őket, a gépekhez, illetve az utazáshoz szükséges üzemanyagot pedig a Magyar Katasztrófavédelem biztosította számukra. Tartományunk tűzoltói méltóképpen helytálltak a kárelhárítás során. A fiatal önkéntes tűzoltó elmesélte, hogy a magyar bajtársak közül többen meg is jegyezték, hogy a vajdaságiak pozitív értelemben véve „nem normálisak”, mivel több alkalommal is megtörtént, hogy úgy kellett szólni nekik, hogy most már álljanak le a munkával, pihenjenek egy kicsit, és igyanak valamit.

– Nemegyszer az ebédről is lemaradtunk, mert inkább befejeztük a munkánkat – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki hozzátette, ők segíteni mentek, nem pedig szórakozni.

A magyar tűzoltókkal eltöltött két nap alatt természetesen barátságok is születtek, ugyanakkor a vajdasági csapat is kiválóan összekovácsolódott. Szilágyi Kornél elmondta, amennyiben a jövőben Zentán szerveznek valamilyen rendezvényt, akkor arra az újonnan megismert bajtársakat is mindenképpen meghívják. A Tisza menti tűzoltóknak ez volt az első bevetésük Zentán, illetve az ország határain kívül.