2024. május 10., péntek

Tandy babák tárháza

A magyarkanizsai Tandi Andrea textilbabái mind különbözőek, és így találják meg kis gazdáikat
Tandi Andrea igyekszik minden babának saját személyiséget alkotni (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Tandi Andrea igyekszik minden babának saját személyiséget alkotni (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A horgosi Gyöngyösbokréta és Durindó kirakodóvásárán bámészkodva egy olyan asztalra lettem figyelmes, melyen egy régi kofferből szebbnél szebb babák szemeztek velem. Oda kellett mennem, meg kellett néznem, meg kellett tapogatnom őket. Mosolygósak voltak, szép ruhákat viseltek, és hosszú fonalhajuk volt. A készítőjük, az életre keltőjük, a magyarkanizsai Tandi Andrea is velük volt, akit meg is kértem, hogy meséljen róluk.

• Milyen babák ezek, és mit kell tudni a készítőjükről?

– Én valójában keramikus és gyógypedagógus vagyok, és textillel igazából soha életemben nem akartam foglalkozni, de azon kívül rengeteg kézműves dolgot kipróbáltam. A textil tabu volt számomra, viszont egy alkalommal kaptam a férjemtől egy varrógépet, mert szerinte egy rendes háztartásban lennie kell varrógépnek, de az aztán ott állt évekig érintetlenül. Egy alkalommal karácsony közeledtével elkapott az ihlet, hogy angyalt készítsek. Volt már angyalom papírból meg ilyen-olyan anyagokból, és akkor rászántam magam egy textilangyalra. Én magam rajzoltam le a mintát, amilyet el tudtam képzelni, és megszületett az ún. kilincsangyalom. Megmutattam a férjemnek, aki nagyon szépnek találta, meg aztán a gyerekeknek is, és mindenkinek nagyon tetszett, így indult a varrás története nálam. Ez három éve volt, és másfél éve fel is mondtam a munkahelyemen, az értelmi és testi fogyatékosok érdekeit védő egyesületben dolgoztam, ahol gölöncsérműhelyt alakítottunk ki, és ott a fiatalokkal egy védett műhelyben dolgoztunk.

Visszatérve a varrásra, a kilincsangyal után szerettem volna babát is készíteni, és mivel sokféle kézműves baba létezik, szerettem volna megtalálni a sajátomat, az én ízlésemnek megfelelőt. Így adódott, hogy megkértem egy óvónő ismerősömet, rajzoltasson a csoportjába járó gyerekekkel babákat, és ahogyan ők lerajzolták, ahogyan ők látták, úgy születtek meg az én Tandy babáim. Aztán az ismerősök, barátok gyerkőcei is rajzoltak, és ebből az egészből gyúrtam össze a nagy babáimat. A történet továbbfejlődött, a nagy babának kisbabája született, így létrejöttek a levendulababák, a marokbabák és a zsebibabák.

• Melyek a Tandy babák sajátosságai, mitől mások?

Kilincsbabák (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Kilincsbabák (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Talán az a jellegzetességük, hogy mindegyik másfajta, nincs két egyforma. Azt tanácsolták nekem, hogy varrjak egyformákat, és könnyebb lesz, de én abból indulok ki, hogy mi, emberek is különbözünk, a babáink miért lennének egyformák. Valóban könnyebb lehet, és kifizetődőbb sorozatban gyártani őket, de ez sokkal nagyobb élvezetet nyújt. Mi sem vagyunk egyformák, és akit megszólít egy baba, az nem véletlen, az valamiért azt a babát választja, pont azokért a pici eltérésekért, amik meghatározzák. Sok alkalommal történik az, hogy elküldik a kisgyerek fényképét, és azt kérik, hogy álmodjam meg, milyen lehet annak a kislánynak, kisfiúnak a babája. Így összhangba kerülök a képen látott kis csemetével, és megszületik az ő babája. Én egyébként beszélgetek is a babákkal, beszélek hozzájuk, hiszen én nem terméket gyártok, ez annál sokkal több. Beleadom a szeretetemet az anyagba, és ő életre kel, ettől lesz a Tandy baba Tandy baba. A kilincsbaba is szinte megszólalt, hogy ő az akar lenni. Amikor az elsőt elkészítettem, akkor a kilincsre akasztottam fel, konkrétan a szekrény kilincsére, és addig, amíg nézegettem, meg is született a neve, mert mintha azt mondta volna, hogy kilincs akar lenni. Nekem fontosak ezek a dolgok, ettől lesznek egyediek.

• Akkor most a gölöncsérség háttérbe szorult az életében?

A nagy babák szinte megszólítják az embert (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A nagy babák szinte megszólítják az embert (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Egy kicsit igen, mert a babák mellett arra nem igazán jut időm. Vannak kisebb dolgaim, amiket megcsinálok, és örökké létszükségletem lesz, hogy néha formáljam és gyúrjam a képlékeny anyagot, de most egy kicsit háttérbe szorult.

• Nagyon sok kézműves terméket kínálnak. Hol talál magának piacot?

– Mások is készítenek babákat, de a piac az úgy adódik, hogy mindenkinek más az igénye, az ízlése, és más a kritérium is, ami szerint vásárol. Szerintem minden termék megtalálja a gazdáját. Nagyon örülök, hogy kézművesként ebben a társadalomban meg mertem nyitni a vállalkozásomat, így számlaképes vagyok, tehát olyan helyekre is el tudom juttatni a termékeimet, ahol kötelező a számlával való igazolás.

• Miket készít a babákon kívül, és milyen anyagokkal dolgozik?

– A babák mellett transzfer technikával táskákat készítek, kulcstartókat, szíveket, drótangyalokat, koszorúkat, és az újrahasznosítás is fontos számomra. Legfőképp a természetes anyagokat használom, azokat, amelyek gyermekbarátok. Egy drótangyal másfajta anyagot is kíván, de az igazából nem is játék, az inkább dekorációs elem.