2024. április 26., péntek

Délvidéki valóságshow

Hamarosan útnak indul a Tanyaszínház

Y-elágazás a címe a Tanyaszínház idei produkciójának, amely a mai huszonévesek problémáit járja körül. Az előadás bemutatója július 20-án, szombaton lesz Kavillón. A bemutatók sora Kishegyesről indul július 17-én, és az augusztus 12-ei tornyosi előadással ér véget. Ez alatt az idő alatt a darabot összesen 18 bácskai és 7 bánáti településen mutatják be.

Magyar Attila, a Tanyaszínház elnöke, főkoordinátora elmondta, a darab az Y-generációról szól:

– Azt a témát szeretnénk boncolgatni, hogy a mai huszonévesek hogyan élik meg azt a huszonegyedik századi helyzetet, amibe beleszülettek. Bízom benne, hogy azok a fiatalok, akikről a darab szól, fölismerik önmagukat benne, és hogy a produkció az idősebb generáció tagjait is megszólítja.

A darabot Lénárd Róbert írta, aki mellett Vajda Stella vállalt dramaturgasszisztensi feladatokat. Puskás Zoltán rendező a darabról elmondta: a történetben szereplő fiatalok azzal a reménnyel vesznek részt egy délvidéki valóságshow-ban, hogy a végén elnyerik a tízmillió dináros fődíjat. A darab műfaja krimi, a valóságshow során számos banális feladatot kell a fiataloknak végrehajtaniuk, a történet pedig halálesetekkel végződik:

– A fő kérdés az, hogy meddig képes elmenni a mai fiatal azért, hogy elérje a célját. Lucifer, a show igazgatója Gombos Dániel, ezáltal szerettem volna a generációs különbséget érzékeltetni. A helyszín egy romos villa, ami Lucifer otthona, ugyanakkor árnyaltan, stilizáltan egy temető is. A kép egy romos, hitchcocki, fekete-fehér világot idéz. Lucifer és a két műsorvezető kosztümje más világot képvisel, a fiatalok bőrkabátot, erős sminket, furcsa hajkompozíciót viselnek. Ez a két világ találkozik a színpadon. A díszlet szintén egyszerű, letisztult.

Hozzátette, hogy a Tanyaszínház színészeire vonatkozóan idén új szabályok születtek, amelyekhez a vezetőség szigorúan tartotta magát:

– Ebben a produkcióban a főiskolások vesznek részt, rajtuk kívül kizárólag a KSZV és a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának díjazottjai szerepelnek a darabban. Nagyon sok embert mostohán elutasítottunk, ők nem vehettek részt az idei produkcióban, hiszen ez a darab az Y-generációról szól. A főiskolások már harmadévesek lesznek, van egy szereplőnk a már végzett negyedévből, valamint négy amatőr színészünk.

Az előadásban Budinčević Krisztián, Dedovity Tomity Dina, Dudás Dániel, Dudás Norbert, Gombos Dániel, Greguss Lilla, Grgity Nikoletta, Horváth Blanka, László Roland, Magyar Zsófia, Nyári Ákos, Robotka István, Szőnyi Márton és Tóth Dániel játszanak. A darabban közreműködik Gyenes Ildikó koreográfusként, Klemm Dávid és Erős Ervin zeneszerzőkként, Geró Katalin jelmezkészítőként, Markulik Balázs, aki a Tanyaszínház idei plakátját készítette el, valamint Pócik József fénymester és Oláh Csongor traktorista.

A Tanyaszínház idei útiránya:

Július: 17–Kishegyes, 18–Bácsfeketehegy, 20–Kavilló, 21–Mohol, 22–Péterréve, 23–Óbecse, 24–Szenttamás, 25–Temerin, 26–Muzslya, 27–Torontálvásárhely, 28–Torda, 29–Magyarcsernye, 30–Nagykikinda, 31–Szaján.

Augusztus: 1–Csóka, 2–Zenta, 4–Martonos, 5–Horgos, 6–Kelebia, 7–Bácskossuthfalva, 8–Zentagunaras, 9–Csantavér, 10– Bogaras 11–Orom, 12–Tornyos.