2024. április 27., szombat

Gondolod, hogy nem lehet?

A fények zöld színűek, és egyre élesebbek. A hazai rap is érdesebb és sokszínűbb lett. A Tuborg Open győzött meg erről. Sok fiatalt vonzott maga köré az idei rendezvény, mert több száz látogató volt kíváncsi az Újvidéki Vásáron megtartott koncertekre és kísérőprogramokra.

A közönség Coby-val együtt énekel (Fotó: Török Erna)

A közönség Coby-val együtt énekel (Fotó: Török Erna)

Csillámos és neon fényű tetoválásokért megérte a hosszú várakozás (Fotó: Török Erna)

Csillámos és neon fényű tetoválásokért megérte a hosszú várakozás (Fotó: Török Erna)

Akrobata mutatvány is volt (Fotó: Török Erna)

Akrobata mutatvány is volt (Fotó: Török Erna)

Folk és rap, minden lehetséges: Senidah és Coby (Fotó: Török Erna)

Folk és rap, minden lehetséges: Senidah és Coby (Fotó: Török Erna)

A tökéletes szelfit ezúttal más készíti (Fotó: Török Erna)

A tökéletes szelfit ezúttal más készíti (Fotó: Török Erna)

Hol a lába?  (Fotó: Török Erna)

Hol a lába? (Fotó: Török Erna)

A labdácskák a jövőről jósoltak (Fotó: Török Erna)

A labdácskák a jövőről jósoltak (Fotó: Török Erna)

A rendezvény este nyolckor nyitotta meg kapuit. A Fun zónában számos szórakozási lehetőség fogadta a bulizókat. Hivatásos fotósok elkészítették a tökéletes szelfiket. Egy fiatal, kedves lány színes labdák segítségével a jövő titkát igyekezett feltárni a kíváncsi jelentkezők előtt. Akrobata művészek merész mutatványaikkal szórakoztatták a közönséget. Zsonglőrök hatalmas gólyalábakon járták be a környéket. A közönség kedvence az a fekete kalapos, csokornyakkendős varázsló volt, akinek sikerült elhitetnie az őt fürkésző tömeggel, hogy deréknál kettévágta csinos kolléganőjét. A hölgy végül sértetlenül és vidáman ugrott elő pöttyös macskanadrágban a dobozból. Több fehér galamb is előkerült valahonnan a mutatványok során.

A ritmus és a sör rendezvényén mégsem a sörsátrak mellett volt a legnagyobb sor. A fiatal lányok többsége a Beauty Cornert ostromozta meg, ahol különféle tetoválások készültek arcra, kézre, lábra... Neonszínű, csillámporos és hagyományos fekete színű is, ami valószínűleg csupán a buli hangulatát fokozhatta, mert másnapra – nem könnyen ugyan – de el lehetett tüntetni.

Röviddel ezután az első bittet DJ Bege Fank adta meg, aki megfelelő bemelegítés nyújtott a manapság közkedvelt zenei műfaj, a trap világába. A trap zene eddig is jelen volt a hiphopkultúrában, de csupán néhány éve robbant be az elektronikus zene műfajába. Egyedisége abban rejlik, hogy a legnagyobb basszusfajtával és a dobokkal majdnem a dubstephez hasonló gyorsaságban mozog.

Az est sztárjai regionális rap, hiphopelőadók voltak. A laza és bolondos Coby híres névnek számít a szerb zenei színtéren, ugyanis több hazai és regionális előadóval is közreműködött – köztük a szlovéniai Senidahhal – tíz éves karrierje során. Arról vált hírhedté, hogy saját vádjegyet kreált „Coby, jesi ti radio traku?” szlogennel, amely a legtöbb hazai pop, turbofolkslágerek elején elhangzik.

Senidah és Coby éjfél után léptek színre. Coby az idei Tuborg Open kampány sztárjaként két dalt is készített, szimfonikus zenekar kíséretében, válaszolva a közösségi oldalakon hírhedté vált kihívásra, amely a különféle zenei műfajok határainak eltörlését hirdet, Kako to misliš ne može? elnevezéssel.

A producerként és rapperként tevékenykedő belgrádi fiatal számára a hegedű és a rap összehangolása mellett az sem jelent kihívást zenei téren, hogy a turbo folk világába vesse magát. Ezért Coby-t a koncert előtt erről kérdeztem.

– A zenében nem létezik számomra kihívás, mert olyan standardokat állítottam fel, amelyek a sajátjaimnak mondhatok. Csak mindezt meg kell tudni tartani. Egyébként minden más kihívás. A legnagyobb kihívás maga az élet ebben az országban. – mondta Coby, alias Slobodan Veljković.