2024. április 27., szombat

Ünnepeltek a felsőhegyi fiatalok

Öt éve alakult meg a sokrétű tevékenységet kifejtő önkéntes központ

Amennyiben igaz a mondás, miszerint egy településnek akkor van jövője, ha vannak gyermekek és fiatalok, akik tevékenységükkel arra törekszenek, hogy szülőhelyük folyamatosan fejlődjön, akkor Felsőhegy a jelenlegi nehézségek ellenére is azon falvak közé tartozik, amelyek az ott élőknek köszönhetően továbbra is tartják magukat, nemegyszer szép példával rukkolva elő a náluk sokkal nagyobb települések, esetünkben a közelben lévő Zenta előtt is.

Sokszínű programmal ünnepelték meg a Felsőhegyi Önkéntes Központ születésnapját (Horváth Zsolt felvétele)

Sokszínű programmal ünnepelték meg a Felsőhegyi Önkéntes Központ születésnapját (Horváth Zsolt felvétele)

A faluban ugyanis számos fiatal tömörül a Felsőhegyi Önkéntes Központ köré, amely megmozdulásaival új életet igyekszik lehelni a településbe. A civil szervezet vasárnap ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját, amelyet családias hangulatban, más felsőhegyi és zentai egyesületekkel együtt ünnepeltek meg a falu művelődési házában, amelyet az önkéntes központ köré gyűlt fiatalok és idősek, illetve más felsőhegyi civil szervezetek aktivistái nemrég újítottak fel.

A rendezvényen Szabó Dékány Zsófia, az egyesület aktivistája és Ősz Szabó Norbert, a Felsőhegyi Önkéntes Központ elnöke üdvözölte a jelenlévőket. A felsőhegyi fiatalember a jubileum kapcsán napilapunknak elmondta, hogy az elmúlt öt évben számos rendezvénnyel tették színesebbé a szülőfalujuk életét, ezek közül ma már több is hagyományosnak tekinthető. Az első és egyben leglátogatottabb rendezvényük a húsvéti tojásvadászat, amelyet évente megismételnek, ezenkívül havi rendszerességgel rukkolnak elő programokkal, megmozdulásokkal. A szervezet aktivistái más felsőhegyi egyesületekkel együtt az elmúlt néhány évben a művelődési ház felújításán fáradoztak. Legutóbb a konyhai részt újították fel, amihez adományozóktól bútorokat és tűzhelyet is szereztek, valamint ígéretet kaptak egy mosogatógép beszerzésére is. Mindezt támogatók segítségével, mégis önerőből oldották meg.

A szervezők születésnapi tortával is kedveskedtek a jelenlévőknek (Horvát Zsolt felvétele)

A szervezők születésnapi tortával is kedveskedtek a jelenlévőknek (Horvát Zsolt felvétele)

Ősz Szabó Norbert szerint a felsőhegyiek is egyre nyitottabbak a tevékenységük iránt, ez elsősorban a változatos programjaiknak köszönhető, az egyesület keretében ugyanis tánciskolát is szerveztek, a labdarúgó-világbajnokság ideje alatt pedig a mérkőzések közösségi megtekintését is lehetővé tették, ugyanakkor negyven év után filmnézési lehetőséget is biztosítottak az ott élők számára. Idén nyáron ugyanis a Vajdasági Vándormozival karöltve minden hónap utolsó szombatján magyar filmeket vetítenek a művelődési házban. Ezenkívül részt vettek a Mosolytenger Gyermekfesztiválon, augusztusban pedig a Felsőhegyi Sakk-klubbal szeretnének közös programot rendezni – fejtette ki a közeljövőre vonatkozó terveket a szervezet elnöke.

A születésnapi ünnepségen Fajka Flórián mesemondását követően az önkéntes központ tánciskolájának növendékei, a zentai zumbaklub és a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja tagjai léptek fel, a szervezők pedig születésnapi tortával is kedveskedtek a jelenlévőknek.