2024. április 26., péntek
37. NŐI KOSÁRLABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG

Unalmas döntő, spanyol sikerrel

Az ibériaiak 2013 óta a harmadik koronájukat szerezték meg, Franciaország zsinórban negyedszer ezüstérmes – Ndour az Eb MVP-je

Ha egy kicsit szemtelenek szeretnénk lenni, akkor úgy fogalmazhatnánk, hogy egy ásításig unalmas döntőben fölényes spanyol sikerrel zárult Belgrádban a szerb–lett közös rendezésű 37. női kosárlabda-Európa-bajnokság. Ehelyett úgy fogalmazunk, hogy a finálé várt spanyol címvédést hozott, hiszen a legnagyobb idei ellenfelüket, a szerbeket egy izgalmas elődöntőben már korábban felülmúlták. A franciák nyilván már egy kicsit idegesek, mert 1993, 2013 és 2017 után ismét kikaptak az ibériaiaktól a döntőben, ráadásul 2015-ben is alulmaradtak, de akkor a szerbek ellen, így most ott tartanak, hogy zsinórban negyedszer nem tudták megnyerni a kontinensviadalt.

Vereségük azonban teljesen jogos, hiszen a spanyolok már az első tíz perc elteltével 32:21-re vezettek, s az utolsó francia roham a harmadik negyedben volt, de ebben a játékrészben sem tudtak 10 ponton belülre kerülni, így az utolsó játékrész már formaság volt. Ezzel Spanyolország teljesen megérdemelten megvédte titulusát, amire legutóbb még a Szovjetunió volt képes 1991-ben.

A bajnokság álomcsapatába Sonja Petrović (Szerbia), Temi Fagbenle (Nagy-Britannia), Sandrine Gruda (Franciaország), Marta Xargay és Astou Ndour (Spanyolország) került be, s ez utóbbit választották meg a torna legeredményesebb játékosává. A 193 centis Ndour története egyébként egy valódi Hamupipőke-sztori: Szenegálban, Dakarban született 1994-ben, 14 éves korában örökbe fogadta Domingo Díaz egykori kosárlabdaedző, 2009-ben pedig már a Kanári-szigeteken a Gran Canaria ificsapatánál játszott. 2011-ben megkapta a spanyol állampolgárságot, s az U19-es csapattal világbajnoki ezüstöt nyert, de közben takarítással is kereste a kenyerét. 2014-ben a WNBA-be került, de 2017-ben a Chicago Sky felfüggesztette a játékjogát. 2018-ban Törökországba igazolt, s azóta is ott szerepel. A spanyol felnőttcsapattal Európa-bajnoki aranya és bronza van, világbajnoki bronza és olimpiai ezüstérme. Kalandos életét nyilván egy szempillantás alatt átélte újra, mert elsírta magát, amikor az Eb MVP-címéért járó különdíjat átadták neki…

Az Eb-ről az első hat helyezett vehet részt a jövő februárban sorra kerülő, 16 csapatos olimpiai selejtezőben. A kvalifikációs torna során négy kvartettben küzdenek majd a csapatok, és mindegyikből az első három jut ki az olimpiára. Érdekes, hogy a selejtező tornán a tavaly világbajnok USA és a házigazda Japán is szerepel, noha ők már automatikusan kvótához jutottak, így számukra nincs tétje a selejtezőnek.

A 2021-es Eb szervezőjének kilétéről július 15-én döntenek Münchenben. Az utolsó körbe Franciaország és Spanyolország, illetve Svédország és Ukrajna került be, mindkettő közös rendezési szándékkal.