2024. április 26., péntek

Harminchétből harmincöt

Az SZHP és a VMSZ koalíciója 442 mandátumot szerzett a vasárnapi helyi közösségi választásokon

Vasárnap Szabadka Város 37 helyi közösségében tanácsválasztást tartottak. Kovács Károly, a Szabadkai Városi Választási Bizottság tagja lapunknak elmondta, hogy a választások részvételi aránya 16,5 százalék körül alakult. A 37 helyi közösségből 35-ben a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség koalíciója, míg kettőben, Kisboszniában és Verušićban, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége nyert. Kovács Károly hozzátette, hogy 22 helyi közösségben csak egy listára lehetett szavazni, míg a többiben, mint például Bajmokon, Palicson vagy Sándorban, legfeljebb három lista közül választhattak a szavazópolgárok.

– A legtöbben Ljutovón, Tavankúton és Kisboszniában járultak az urnák elé. Ezekben a helyi közösségekben a részvételi arány harminc százalék fölött alakult. Legkevesebben pedig Kisradanovácon mentek ki – mondta Kovács Károly.

A választások részvételi aránya 16,5 százalék körül alakult (Fotó: Gergely Árpád)

A választások részvételi aránya 16,5 százalék körül alakult (Fotó: Gergely Árpád)

Az SZHP és a VMSZ koalíciójának győzelmét Bogdan Laban, Szabadka Város polgármestere, az SZHP szabadkai szervezetének elnöke jelentette be a választás éjszakáján megtartott sajtótájékoztatón. Bogdan Laban elmondta, hogy az SZHP városi szervezetének adatai szerint a megszerezhető 501 mandátumból 442 mandátumot szerzett meg a két párt koalíciója, ami megközelítőleg 88 százalékot jelent. Adataik szerint a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége 37 mandátumot szerzett (7%), a Szerb Szocialista Párt 9 mandátumot (2%), a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Bácskai Bunyevácok Szövetsége 5-5 mandátumot (1-1%), míg a Szerbia Ereje Mozgalom hármat (0,6%).

– Most rajtunk áll, hogy megalakítsuk a hatalmat a helyi közösségekben és folytassuk a munkát a polgárok érdekében, életfeltételeik javításáért. Mindannyiunknak erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy a fiatalok ott maradjanak a falvakban, illetve, hogy dolgozzunk azokon a prioritásokon, amelyek a kormány és Aleksandar Vučić elnök politikájának a részét képezik – mondta többek között a polgármester.

Horvát Tímea alpolgármester, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke, a Pannon RTV-nek nyilatkozva a következőképpen értékelte az elért választási eredményt:

– Bebizonyosodott, hogy jól döntöttünk és ezt a szavazópolgárok is támogatták. Így tudjuk folytatni azt a munkát, amit megkezdtünk. Természetesen teljesíteni szeretnénk mindazt, amit a választási programunkban megfogalmaztunk – nyilatkozta Horvát Tímea.