2024. április 27., szombat

Gyenge búzatermésre számíthatunk

Megkezdődött az aratás, a hétvégén pedig Muzslyán megtartották az aratóversenyt

Az égiek az idén nem voltak kegyesek a búzatermelők iránt, bizonyítva, hogy még mindig a természet az úr. Ezért ma nagy tisztelettel kell gondolnunk elődeinkre, akiknek a mostanitól sokkal mostohább feltételek mellett kellett biztosítani a mindennapi kenyeret. Emiatt fontos az is, hogy a mai fiatalok megismerjék az egykori aratás nehézségeit. Ezt tették szombaton a bánáti Muzslyán, ahol 36. alkalommal tartották meg a hagyományos aratóversenyt. A 13 hazai, valamint a Magyarországról és Romániából érkező csapat célja persze nem a versengés, hanem elsősorban a kaszával való aratás bemutatása, egykori hangulatának a felelevenítése volt.

Fotó:Kecskés István

Fotó:Kecskés István

Bemutatták a hagyományos reggelit is (Kecskés István felvétele)

Bemutatták a hagyományos reggelit is (Kecskés István felvétele)

Sztoján atya megáldotta a búzaföldet (Kecskés István felvétele)

Sztoján atya megáldotta a búzaföldet (Kecskés István felvétele)

A rendezvény hagyományosan a helybeli Petőfi Sándor MME székháza előtt, alkalmi műsorral kezdődött, majd pedig a rendezvény résztvevői kivonultak a muzslyai rétre. Kalapis Sztoján plébános megszentelte a búzaföldet, megáldotta az új kenyeret és kezdődhetett a verseny, amelyet Fremond Árpád parlamenti képviselő, a köztársasági képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke nyitotta meg.

– Nagyon fontos, hogy ápoljuk a hagyományokat, hogy ilyen és ehhez hasonló rendezvények vannak Vajdaság-szerte. Ezeket mindenképpen támogatni kell. Az emberek találkozása is fontos, akárcsak az, hogy a mostani generáció megismerkedjen azzal, hogy milyen volt valamikor az aratás, hogyan fogtak össze az emberek. Ami az idei termést illeti, már most elmondhatjuk, hogy nem számíthatunk rekordtermésre. A csapadékmennyiséggel nem volt probléma, viszont a búzára későn érkezett. Ezért a hozamok nem lesznek olyanok, mint amilyenek korábban voltak – mondta többek között Fremond Árpád.

Viszont a kukorica és a napraforgó szempontjából ez a későbbiekben azt hiszem, hogy pozitív hatással lesz a hozamokra. Vannak helyzetek, amelyekre nem bírunk kihatni, ezért volna fontos, hogy az ország mielőbb belépjen az Európai Unióba, hiszen ott van egy biztos támogatási rendszer, amely a mezőgazdasági termelőket is érinti. A VMSZ ezért mindent megtesz e cél elérésének érdekében. A Prosperitati Alapítvány pedig továbbra is támogatja azokat a termelőket, akik itthon képzelik el a jövőjüket. Számos olyan pályázat van kiírva, ami az itthon maradást segíti elő, és így lesz ez az elkövetkezendő időszakban is, nyilatkozott Fremond Árpád.

A muzslyai határban a múlt héten kezdődött a búza aratása.

– Nem bokrosodott ki időben a búza, aztán nagy szárazság volt az ősszel, a télen. Mindez miatt nem lett meg a kellő növénysűrűség. Május elejétől pedig a muzslyai határban egy hónap alatt négyzetméterenként több mint 400 liter eső esett, ami tovább rontotta a helyzetet. Tehát gyenge lesz az idei termés: nem közelíti meg a hektáronkénti négy tonnát sem, hallottuk Palatinus Ervin tanácselnöktől.