2024. április 25., csütörtök

Falusi házak a 90-es évek menekültjeinek

Huszonegy család lakhatása oldódik meg a külföldi támogatásoknak köszönhetően

A regionális lakhatási program negyedik alprojektumának keretében összesen 21 falusi ház vásárlásának szerződését adta át pénteken a Szerb Köztársaság Menekült- és Migrációügyi Biztossága a szabadkai Városháza dísztermében. Azok a bosznia-hercegovinai, illetve horvátországi menekült családok részesültek ebben a támogatásban, akik állandó lakcímmel rendelkeznek Szabadka Város területén.

A regionális lakhatási program Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Horvátország többéves közös együttműködéseként valósul meg, melynek célja a tartós otthonok megteremtése a legkárosultabb menekültek számára. A projektumot az EBESZ és az UNHCR támogatja, felügyeletét pedig az Európai Fejlesztési Bank végzi. A legtöbb pénzt az Európai Unió adja, de a donációhoz az Egyesült Államok, Németország, Norvégia, Dánia, Törökország, Luxemburg, Spanyolország, Olaszország, Románia, Ciprus, Szlovákia, Magyarország és Svájc is hozzájárul bizonyos összeggel.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Azok kapnak most támogatást, akik az előző körben kimaradtak. 2016 óta 160 családnak biztosítottunk Szabadkán lakhatást ebből a projektumból. Összesen 80 családnak oldódott meg a lakhatása, és ez a folyamat nem áll meg, ami mintegy 80 millió dinárba került. Nehéz megállapítani, hány menekült családnak lenne még erre szüksége – nyilatkozta a sajtónak Ivan Gerginov, a Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság képviselője.

Ivan Bošnjak, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium államtitkára a média képviselőinek elmondta, hogy a házvásárlásra és az építési anyagra vonatkozó közbeszerezés sikeresen lezárult Szabadkán és Szerbia más városaiban egyaránt.

Predrag Radović tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkársegédtől megtudtuk, hogy családonként 1 millió dináros vissza nem térítendő támogatásban részesülnek a családok, amit házvásárlásra fordíthatnak.

Bogdan Laban, Szabadka Város polgármestere az ünnepélyes átadón elmondta, összesen mintegy 13 600, a volt Jugoszlávia területéről származó menekültet regisztráltak a város területén az eddigiek folyamán. Kiemelte, hogy ezek az emberek nemcsak a házukat veszítették el a háborúban, hanem sokan családtagjaikat is. A polgármester emlékeztette a jelenlévőket, hogy tavaly már 30 családnak biztosítottak állandó lakhatást, és ígéretükhöz híven most teljesítik annak folytatását.