2024. április 26., péntek

Újabb huszonöt lámpatestet vásárolnak

Adán a II. helyi közösség negyvenhét háztartásnak biztosított alapanyagot a járdaépítéshez

Az adai II. helyi közösség tanácsa legutóbbi ülésén számba vette az idén elvégzett és a folyamatban lévő munkálatokat, valamint egyeztetett az előttük álló beruházásokról.

Varga Elfride helyi közösségi titkár elmondta, hogy tárgyaltak a helyi közösség és a lakosok közös járdaépítéséről, valamint a Vuk Karadžić utcai tömbház parkolójának felújításáról, a szennyvízcsatorna-hálózat építéséről, az utcai lámpatestek vásárlásáról, valamint az aszfaltozásról és a kátyúzásról is.

– A II. helyi közösség területén évek óta sikeresen működik a járdaépítési pályázat, amely nemrégen lezárult. Az idén negyvenhét háztartás kapott alapanyagot, hogy a családi házuk előtti járdát önerőből kiépítsék vagy felújítsák. A sóder és cement beszerzésére 600 000 dinárt különítettünk el. Az anyag kiosztásánál az utcai front hosszát mérjük le, mivel a járda szélessége mindenhol egy méter. A munkálatokhoz féltől három köbméterig biztosítunk sódert, valamint az ehhez szükséges cementet. A pályázó lakosoknak november 1-jéig kell befejezniük a járda építését vagy javítását. Ha emellett önerőből kiépítik a kocsibejárót, akkor ahhoz a helyi közösség biztosít átfolyó betoncsöveket – magyarázta Varga Elfride.

– A múlt évben a Vuk Karadžić utcai tömbház előtt megjavítottuk a járdát. A tavasz folyamán a kedvezőtlen időjárás ellenére az épület rossz állapotban lévő parkolóit tettük rendbe, és közben csatornázással megoldottuk az esővíz elvezetését is. Folyamatban van a háztartások rákapcsolódása a szennyvízcsatornára, amit a helyi közösség végez, mégpedig a Lenin és a Đuro Đaković utcában, valamint a Svetozar Marković utca egy részén, ahol a háztartások megkötötték a csatornázási szerződést, és legalább az első részletet befizették. Minden évben vásárolunk lámpatesteket, és pótoljuk azokon a helyeken, ahol nincs közvilágítás. Már megkaptuk azt a huszonhárom lámpatestet, amit az idén rendeltük. Figyelembe vesszük a lakosság igényeit, amelyek szerint egyre több világítótest kellene, ezért az ősz folyamán szeretnénk még huszonöt lámpát vásárolni és felszerelni. A zöldterületeket igyekszünk karbantartani, az esős időjárás miatt azonban nem lehetett ezt eredményesen megvalósítani, nagyon elburjánzott a vegetáció, ezért ebben nehezen tudjuk utolérni magunkat. Végezzük az ágak kimetszését is a villanyvezetékek közül. Több utca újraaszfaltozására beszereztük a tervrajzokat, de várhatóan csak az ősz folyamán kerül sor a munkálatok megkezdésére. Tervezzük továbbá a kis közök újraaszfaltozását is a Dimitrije Tucović, a Laza Kostić, illetve a Sava Kovačević utca között, valamint egy újabb járdaszakaszét a temetőben. Az utakon nem sok kátyú van, de tárgyalunk a Vojput céggel, és várhatóan júliusban sor kerül ezeknek a javítására is – közölte a II. helyi közösség titkára.