2024. április 24., szerda

Hamarosan Dombos Fest 2019

Minőségi zene, irodalmi és képzőművészeti program várja a fesztiválozókat az idén is

A tavaly nagykorúvá vált Dombos Fest július 11-én, csütörtökön ismét megnyitja kapuit a minőségi szórakozásra vágyók előtt. A fesztivál négy napon keresztül tart a Hegyalja utcában, s ez alkalommal is felvonultat számos neves előadót. A zenei kínálat a térség legjobbjaiból áll össze, mondta el Horváth László, a fesztivál főszervezője.

– A nyitó napon a cimbalom-virtuózoké a főszerep, azaz a Cimbalom Brothers fergeteges koncertje várható, de a nyitó nap visszatérő vendége lesz a Kiscsillag produkció is, amely már szinte haza jár Vajdaságba. Tavalyi év egyik legjobb koncertjét a 4 szaxofonosból álló Road Six Sax adta, mely az idén 2 helyszínen is fellép. A Balkánon oly népszerű sevdah stílus legismertebb fellépője a Mostar Sevdah Reunion, amely nyári európai fellépéseik sorában a Dombos Festet is útba ejti. A fesztivál állandó fellépőjének számító a Lajkó Félix újító és virtuóz szellemisége ott hat a leginkább, ahol megszületett – a bácskai tájon. Idén ismét egy új formációval, azaz egy nagy zenekarral érkezik, mellyel budapesti koncertjein már ámulatba ejtette közönségét. A tartalmas szórakozásért felel a Terra Profonda és a Canarro együttesek, melyek Budapestről érkeznek, míg a folk rajongóit Balogh Melinda új formációja és a hazai Fokos szórakoztatja majd. Idén kiemelkedő gyerekprodukciókra is sor kerül, a Bahorka interaktív mesejátéka, vagy Tóth Viktor magyar népmeséket bemutató szaxofonjátéka várja a legkisebbeket, de a pantomim nagyágyúja, Méhes Csaba produkciója is felejthetetlen élményt ígér – számolt be Horváth, majd két olyan programot is megemlített, amik igazán egyedülállónak és érdekesnek ígérkeznek.

– A Flock projektum egy artista produkció, aminek részeként a löszfalat fogják használni, mint felületet, tulajdonképen az lesz a talaj számukra. Mindenféleképp érdekes lesz, hisz eddig csak Min Tanaka próbálkozott a fallal, mint olyannal megbirkózni. A csoport 2–3 napos előkészület után ér révbe, olyan lesz ez, mint egy expedíció. A cirkuszi nap pedig picit más formát kap a megszokottnál, afféle valódi utcabál irányába terelnénk a hangulatot. A produkciónak köszönhetően igazából a dombos eddigi repertoárját szélesítő hangulatokról beszélünk. Ez is egy irány, majd kiderül, hogy lehet e folytatni – mondta el a főszervező.

Az idei fesztivál egy érdekes mozzanata, hogy a kishegyesiek számára ingyenessé tették a belépést. A főszervező ennek kapcsán elmondta, hogy már eddig is több eseményt lehetett díjmentesen megtekinteni. A mostani akciónak az az apropója, hogy Kishegyes település 250 éves, és ezt közösen szeretnék megünnepelni a szervezők a helyiekkel.

– Akkor lesz ez ünnep, ha közösen éljük meg. Reméljük, hogy a falu apraja-nagyja megmozdul, és valóban emlékezetes estéken leszünk túl – fogalmazott Horváth László.