2024. április 18., csütörtök

Kitiltották a szerb vezetőket Koszovóból

Belgrád és a koszovói szerbek a nemzetközi közösség segítségét kérik

Beutazási tilalmat rendelt el Pristina a szerb államvezetés tagjaival szemben – erősítette meg Jetlir Zyberaj, Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter tanácsadója a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint. Zyberaj indoklása szerint azért döntöttek ennek az intézkedésnek a megtétele mellett, mert Szerbia folyamatosan fenyegeti Koszovót, továbbá propagandatevékenységet folytat és álhíreket terjeszt, mindemellett humanitárius katasztrófát próbál kiváltani Koszovóban. Az észak-koszovói szerbek kizárólag Belgrád politikai céljai miatt kényszerültek lakatot tenni üzleteik ajtajára – folytatta a döntés indoklását Zyberaj, mondván, hogy mindennek okán a koszovói külügyminisztérium egyetlen belgrádi tisztségviselő számára sem engedélyezi a beutazást Koszovó területére.

Döntésével Pristina elsősorban a nemzetközi közösségből űzött gúnyt – jegyezte meg a bejelentés kapcsán Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője, és Belgrád még határozottabb diplomáciai fellépését helyezte kilátásba.

Ezzel a döntéssel Pristina végleg aláásta, azaz elásta a párbeszédet, továbbá semmibe vette az európai értékek egyikét, a mozgásszabadságot – mondta a folytatásban Đurić, aki meg van győződve arról, hogy ha Európa és a nemzetközi közösség nem tűrte volna tétlenül a jogsértő védővámot, amelyet Pristina a szerbiai és a bosznia-hercegovinai termékekre rendelt, akkor a beutazási tilalmat sem rendelte volna el a pristinai vezetés.

– Vajon minek kell még történnie? Vajon a Balkánnak ismét lángokban kell állnia ahhoz, hogy valaki megállítsa azokat, akik folyamatosan megsértik az EU-val aláírt megállapodásokat? A mozgásszabadságról szóló megállapodást 2011-ben írták alá – fogalmazott Đurić.

Ivica Dačić szerb külügyminiszternek ugyanez az álláspontja, szavai szerint a pristinai döntés példátlan. A szerb diplomácia vezetője azzal is egyetért, hogy Pristina a beutazási tilalommal nemcsak Belgrádot, hanem az Európai Uniót és a nemzetközi közösséget is megalázta. Mint hozzátette, nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az EU és a nemzetközi közösség évek óta tétlenül tűri, hogy Thaçi és Haradinaj átgázoljon az összes civilizációs értéken.

– Miután elérték azt, hogy a koszovói szerbek gyógyszer és kenyér nélkül maradtak, most megtették ezt a lépést, amellyel még inkább ellehetetlenítik, hogy Belgrád bármilyen módon befolyással legyen a helyi szerbek életére. Mindez két nappal azután történik, miután az úgynevezett Koszovó és Albánia megállapodást írtak alá az együttes külügyről, amely a „Nagy Albánia” létrehozásának az alapját képezi – fejtette ki Dačić.

A Szerb Lista arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne tűrje tétlenül Pristina szerbellenes tevékenységét, a helyi szerbeket pedig arra, hogy őrizzék meg nyugalmukat. Közleményében a politikai tömörülés szintén azt hangsúlyozta, hogy az intézkedéssel Pristina megszegi a korábbi megállapodásokat. Pristina tevékenysége az utóbbi egy évben kizárólag arra irányul, hogy feszültséget keltsen a koszovói szerbek között, vagyis destabilizálja a térséget, valamint elmélyítse gettósodásukat – véli a Szerb Lista, amely értetlenségének adott hangot a nemzetközi közösség visszafogottsága okán. 

Az EU elvárja, hogy Pristina tartsa tiszteletben a tisztségviselők látogatásáról szóló megállapodást, valamint az összes megállapodást, amelyet Belgrád és Pristina képviselői a Brüsszel közvetítésével zajló párbeszéd keretében aláírtak – fejtette ki Maja Kocijančić, az EU sajtófelelőse közleményében. Mint hozzátette, az EU illetékesei mindkét féllel kapcsolatban állnak.