2024. április 27., szombat

Csak Robin Hood győzheti le Pristinát?

A koszovói adminisztráció, az államfő szerint, folyamatosan Szerbia befeketítésén tevékenykedik – A szerb hatóságok tudhatják, ki ölte meg Ivanovićot

Miután megbeszélést folytatott ma Eliot Engellel, az Egyesült Államok kongresszusának tagjával, Aleksandar Vučić államfő kijelentette: őszintén reméli, hogy az amerikai diplomata szavai Pristinába is eljutnak, s a dialógus folytatására felszólító nézeteinek köszönhetően esetleg valóban sikerül elhárítani az akadályokat a zsákutcába került párbeszéd folytatása elől. Minél hamarabb újraindulnak a megbeszélések Brüsszelben, annál nagyobb lesz az esélye annak, hogy csökkenjen a feszültség a régióban – jelentette ki Vučić. Koszovó függetlenségét illetően másként gondolkodik Vučić és Engel, de a dialógus folytatásának szükségessége kapcsán teljesen egyetértenek, s a szerb elnök szerint ez fontos üzenetnek számít.

BETILTOTT KERESKEDELEM

A köztársasági elnök egyre nehezebbnek nevezte az Észak-Koszovóban uralkodó helyzetet, miután a szerbek lakta térségben a százszázalékos pristinai vámilleték miatt teljesen elfogyott az áru, a szerbek bojkottálják az albániai termékeket, így humanitárius katasztrófa veszélye alakult ki. Arról számolt be, hogy a koszovói adminisztráció minden előírás betartása nélkül más országokból származó áruval megpakolt teherautókat vezényelt Észak-Koszovóba, nem sikerült azonban eladniuk semmit, mert a szerbek úgy vélik, joguk van a szerbiai áru megvásárlásának a lehetőségére. Vučić azt mondta, büszke az ott élőkre, hogy a nehéz helyzetben is kitartanak anyaországuk támogatása mellett. Közölte: amikor valaki százszázalékos vámot ró ki, az voltaképpen betiltja a kereskedelmet. Szerbia eddig megtalálta a módját annak, hogy a rendelkezés ellenére árut juttasson el Észak-Koszovóba, de Pristina az utóbbi hetekben 16 szerb árut szállító kamiont foglalt le, 14 tehergépkocsiban élelmiszer volt, kettőben pedig jószágeledel. Egy kombira rálőttek június 11-én a Leposavić községi Jošanica településen. Feltette a kérdést: mi a valódi célja Pristinának, s mire törekszenek azok a nyugati államok, amelyek támogatják az efféle magatartást. Mint mondta, a pristinai kamionok közelébe se ment senki, egy kilogrammnyi cukrot vagy sót sem adtak el, a szerbek tiltakozásképpen még az üzleteiket is bezárták. Nem fogja megengedni azonban, hogy az észak-koszovóiak éhezzenek a koszovói adminisztráció megtorlásai miatt, mindent megtesz az állam, hogy hazai élelmiszerhez, vízhez, gyógyszerekhez jussanak az emberek – jelentette ki, s hozzátette: ez így lesz, még ha őt rossz hírben álló európai Robin Hoodnak is kiáltják ki.

LEFIZETETT LOBBIHÁLÓZAT

Pristina a nemzetközi közösség egy részének támogatásával olyan üzeneteket közöl, melyek szerint nem a szerbek az áldozatai az illetékeknek, hanem az albánok, akik „szívesen adnának nekik enni, ám ők ezt elutasítják”. Vučić szerint egy teljes lefizetett európai hálózat dolgozik folyamatosan azon, hogy a koszovói szerbeket és Szerbiát állítsa be támadóként a világ politikusai előtt. Azzal a céllal történik mindez, hogy Pristina végül elfoglalja Észak-Koszovót is, és teljesen az ellenőrzése alá vonja a területet.

A NYOMOZÁST BELGRÁD IS FOLYTATJA

Az elnök elmondta, Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolása óta egyre agresszívabb a pristinai vezetőség. Rámutatott arra is, hogy a megoldatlan gyilkossági ügy kapcsán is sok a logikátlanság. Mint mondta, Koszovó szervei ellehetetlenítették azt, hogy a szerbiai ügyészség is bekapcsolódjon a gyilkosság részleteinek felderítésébe.

– Mi történt a biztonsági kamerákkal, melyekről azt állították, hogy éppen a gyilkosság pillanataiban kapcsolódtak ki, majd pár perccel azután már megint működni kezdtek? Miért nem közölték a halottkémek elemzéseinek az eredményeit? Miért a töltényhüvelyek másolatát mutatták be a valódiak helyett? Miért nem tárták a nyilvánosság elé a gyilkos sziluettjét, melyről korábban azt állították, hogy a koszovói szervek rendelkezésére áll? – tette fel a kérdéseket az államfő.

Vučić hozzátette, hogy a szerb illetékes szervek valószínűleg tudják a gyilkosság elkövetőjének a nevét is, de mindez Pristinát egyáltalán nem érdekli, mert csupán arra törekszik, hogy egy szerb nemzetiségű személyt gyanúsítson meg. Milan Radojičić, akinek a neve felmerült elkövetőként, biztosan nem vett részt a likvidálásban – folytatta Vučić, erről pontos adatai vannak a szerb hatóságoknak. A nyomozást Szerbia is folytatja, s addig nem fejezi be, amíg biztos bizonyítékokkal nem rendelkezik az elkövetőt illetően – ígérte meg az államelnök.