2024. április 20., szombat

December közepétől újraindul a vasúti közlekedés

A menetrendről egyeztettek a Zenta–Szabadka járatokon

Az Észak-bánáti Körzethez tartozó községek képviselői tegnap a zentai városházán megrendezett ülésen talákoztak a szerb vasúttársaság képviselőivel, akik a vasúti felújítások menetéről és a december közepétől érvényes új menetrendekről tájékoztatták az önkormányzatok képviselőit. Marko Đukić, a Srbijavoz közlekedési és kommerciális részlegének igazgatója ennek kapcsán elmondta, decembertől, a vasútvonal felújítását követően Szabadka és Zenta között egy, Szabadka, Zenta és Nagykikinda között pedig két pár szerelvény közlekedik majd. Ugyanakkor a felújított vasútvonalnak köszönhetően az utazás időtartama is 40–45 percre rövidül le.

A szerbiai vasútvállalat elöljárója szerint ezután a vasúti közlekedés a közúti közlekedéssel is felveheti a versenyt. Napilapunk munkatársának a kérdésére válaszolva Đukić elmondta azt is, hogy az új menetrend bevezetésével a vonatjegy ára nem változik.

Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere az összejövetelt követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vasúttársasággal évek óta tart az együttműködés a Zenta–Szabadka vasútvonal fenntartása ügyében, s jövőben is gyümölcsöző együttműködésre számítanak. A vasútszakasz felújítása után jóval nagyobb sebességgel közlekedhetnek majd a szerelvények, egy 20 kilométeres szakaszon akár az óránkénti 80 kilométeres sebességet is elérhetik. A tehervonatok esetében pedig nagyobb lesz a vasútvonal terhelhetősége, ami sokat jelent a község gazdasága számára. A zentai elöljáró elmondta azt is, hogy a vasúttársaság illetékeseinek javasolták, hogy a Szabadkáról Zentára tartó vonatok esetében iktassanak a menetrendbe egy esti órákban induló járatot is. A polgármester megemlítette azt is, hogy a közeljövőben kezdetét veszi az törökbecsei gát átépítése is, s amennyiben végeznek a munkálatokkal, a hajók a Dunáról közvetlenül el tudnak jutni a zentai kikötőig, s nem kell majd valahol a Dunán átrakodniuk, s ezért a zentai kikötő is sokkal nagyobb jelentőséget élvez majd.

Az összejövetelen jelen volt Nikola Lukač észak-bánáti körzetvezető is, aki a jelenlévő újságíróknak elmondta, hogy azért választották Zentát a tegnapi összejövetel házigazdájának, mert ez a község tetta legtöbbet, hogy működőképes legyen a vasúti közlekedés. Lukač örömének adott hangot annak kapcsán, hogy az összejövetelen résztvevő községek képviselői megállapodtak abban is, hogy mindannyian hozzájárulnak a vasúti személyszállítás finanszírozásához, s ilyen módon támogatják a Srbijavoz tevékenységét is.