2024. április 26., péntek
37. NŐI KOSÁRLABDA-EB

Tegnaptól élesben

Habár a csoportkör harmadik meccsén is a mérkőzés legnagyobb részében vesztésre állt, Szerbia végül megnyerte a harmadik meccset is, így egyenes ágon jutott be az Eb negyeddöntőjébe, amelyet már Belgrádban, a Štark Arénában rendeznek meg. A végig jól teljesítő belgák a hajrára omlottak össze, nem egész két perccel a vége előtt, amikor a szerb játékosok tovább tudták fokozni a ritmust, s egy-két szemfüles labdaszerzéssel meg Jelena Brooks félpályás triplájával (összesen 16 pont) végül ünnepelhettek. A meccs teljesítménye azonban talán a másik legtapasztaltabb, Ana Dabović nevéhez fűződik, aki a legnehezebb pillanatokban vitte szárnyán a csapatát, s végül 13 ponttal, 5 lepattanóval, 5 gólpasszal és 1 labdaszerzéssel iratkozott fel. A negyeddöntőben vagy a másik rendező, Lettország, vagy Svédország lesz az ellenfél. Előbbiek esetében a minden mutatóban legjobb bedobóra, Elina Dikaioulakura (30 éves, 172 cm) kell vigyázni, aki az Eb eddigi menetében meccsenként átlagosan 23 pontot dobott, 6 lepattanója volt, és 5,7 gólpasszt adott, a svédeknél pedig a centernek is beillő, de erőcsatárként számon tartott Amanda Zahui (25 éves, 196 cm) a legveszélyesebb, a maga átlagonkénti 17,7 pontjával és 11 lepattanójával.

Magyarország is nyugodtan készülhet a negyeddöntőre. Első pillantásra talán a legkönnyebb ellenfelek egyikét kapja majd ott, de ez csalóka, mert Nagy-Britannia és Montenegró esetében is félelmetes egyéni teljesítményeket kell majd semlegesíteni: az angoloknál a center Temi Fagbenle (26 éves, 193 cm), a déli szomszédoknál pedig a szintén színes bőrű erőcsatár, Glory Johnson (28 éves, 191 cm) a legveszélyesebb. Mindketten a legtöbb pontot dobják csapatukban (18,3, illetve 15,3), és a legtöbb lepattanót szerzik meg (7,7 – 8,3).

Tegnap tehát a negyeddöntős selejtezők voltak műsoron, melyek közül az esti Olaszország–Oroszország találkozó számított igazi rangadónak, s a győztes Spanyolországgal találkozik. További negyeddöntős párosítás: Szerbia–Svédország/Lettország, Franciaország–Belgium/Szlovénia, Magyarország–Nagy-Britannia/Montenegró. A meccseket csütörtökön játsszák.