2024. május 8., szerda

Az apa árnya

Egyetlen érintett sem elégedett az Aleksandar Mitrović fia elleni ítélettel

A belgrádi Alapfokú Bíróság első fokon bűnösnek találta Aleksandar Mitrovićot, Željko Mitrović, a Pink TV tulajdonosának fiát a minősített közlekedésbiztonsági bűncselekmény és a közúti baleset sérültjének való segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény elkövetésében, és egy év házi őrizetre ítélte, valamint 12 hónapra eltiltotta a járművezetéstől. A büntetésbe beleszámítják az előzetes letartóztatásban eltöltött kevesebb mint három hónapot.

Az akkor tizenkilenc éves Aleksandar Mitrović hat évvel ezelőtt, július 18-án Belgrádban, az Ustanička utcában a gyalogátkelőn elütötte a 17 éves Andrea Bojanićot, aki a helyszínen szörnyethalt. Az első sajtóértesülések szerint a fiatalember BMW X6-os típusú terepjáróját nagyjából 100 km/h sebességgel vezette, ott, ahol 40 km/h a megengedett haladási sebesség. A bírósági szakértők később arra a megállapításra jutottak, hogy a gépkocsi 81 km/h-s sebességgel haladt, az áldozat pedig 29 métert repült, nem pedig 21 métert, mint azt korábban állították a sajtóban a bennfentesek. Aleksandar Mitrović a tragédiát követően elszökött a helyszínről, és csak 48 órával később ügyvéd kíséretében jelentkezett a rendőrségen. Sajtóértesülések szerint édesapja nyomásgyakorlásának következtében adta fel magát.

Az ítélettel az ügyben érintett összes fél elégedetlen. Az ügyészség és Savo Bojanić, az áldozat édesapja bejelentette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. Ez az ítélet nem a fiú, hanem az apa elleni ítélet, és politikailag motivált, nyilatkozta az N1 tv hírösszeállítása szerint Savo Bojanić. Željko Mitrović szintén méltánytalannak tartja a büntetést, és úgyszintén meg van róla győződve, hogy ezzel a büntetéssel nem fiát, hanem őt szándékozták elmarasztalni. Aleksandar ártatlan, közölte Mitrović Twitter-bejegyzésében, amelyben azt is hozzátette, hogy az ügyben meghallgatott mindhárom bírósági szakértő – akiknek szakvéleményét az ügyészség indítványozta – megállapította fia ártatlanságát, a bíróság mégis bűnösnek találta.