2024. április 27., szombat

Védekezzünk a szúnyogok ellen!

Szabadkán és Palicson találtak nyugat-nílusi láz által megfertőzött szúnyogokat – A tigrisszúnyogok az átlaghőmérséklet növekedésével jelennek meg egyre északabbra

A csapadékos május és az ezt követő rendkívül meleg idő kedvezett a szúnyogok elterjedésének. Ezek a kellemetlen kis vérszívók elsősorban azért veszélyesek, mert számos betegséget terjesztenek. Ezzel kapcsolatban dr. Nebojša Bohuckival, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosával beszélgettünk.

Dr. Nebojša Bohucki elmondta, hogy a belgrádi Biocid és Környezettani Intézet az egész ország területén szúnyogmintákat gyűjt, így Szabadka Város területén is, ahol öt helyszínen helyeztek el szúnyogfogó csapdákat. Június harmadik hetében ötből két helyszínen, mégpedig a városközpontban és Palicson találtak nyugat-nílusi láz által megfertőzött szúnyogokat.

– Az intézet speciális csapdákat használ, amelyek nagy számú szúnyogot vonzanak, akár több százat is. Az intézetben ezeket a szúnyogokat kipréselik, majd aztán a vírusok genetikai nyomait keresik ebben a szúnyogprésben. Az intézet több betegség nyomait is kereste, így amellett, hogy tudjuk, hogy Szabadkán jelen van a nyugat-nílusi láz, azt is tudjuk, hogy nincs dengue-láz, Chikungunya-láz, Zika-vírus és malária. Ez utóbbit kórokozó terjeszti, míg a többi vírusos megbetegedés. A nyugat-nílusi lázat bármely szúnyogfajta terjesztheti, így a nálunk őshonos Culex is, míg a dengue-lázat, a Chikungunya-lázat, a Zika-vírust és a maláriát az úgynevezett invazív fajok terjesztik. Így, amikor azt halljuk, hogy megjelent egy új faj, a tigrisszúnyog, annak nincs jelentősége a nyugat-nílusi láz terjedésében. Persze, az is terjeszti a betegséget, ahogy a többi összes szúnyog – magyarázta Nebojša Bohucki.

Térségünkben az említett tigrisszúnyogok is kezdenek megjelenni, és ennek a legfőbb felelőse a klímaváltozás.

Dr. Nebojša Bohucki járványügyi szakorvos (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Nebojša Bohucki járványügyi szakorvos (Fotó: Patyi Szilárd)

– Ami a tigrisszúnyogot illeti, ez a faj újdonság errefelé. Az átlaghőmérséklet növekedésével jön egyre északabbra. Ahogy az átlaghőmérséklet 0,1 Celsius fokkal emelkedik, a tigrisszúnyog száz kilométerre északabbra is megjelenik. Ezért jelent többek között nagy gondot a klímaváltozás. Emellett a telek nagyon enyhék, így a szúnyogok túlélik ezt az időszakot. Vannak még ugyan fagyok tájainkon, de azt is át tudják vészelni a nedves pincékben. A világ ezen részén, ahol mi is élünk, és még északabbra is, most alakulnak ki azok a feltételek, amelyeknek köszönhetően olyan szúnyogfajok is megélnek, amelyek korábban nem tudtak itt megmaradni. Ennek következtében pedig lehetséges, hogy új fajta betegségek jelennek meg. Éppen ezért fontosak a különböző vizsgálatok és mérések. Új betegségeket egyelőre nem mutattak ki, azok vektorait azonban igen – nyilatkozta a szakorvos.

Nebojša Bohucki az elmondottakhoz hozzátette, hogy a nyugat-nílusi lázat 2012 óta folyamatosan minden nyáron kimutatják térségünkben. Így ez a betegség a szakember szavai szerint már endemikus, vagyis bennszülött betegségnek számít. A nyugat-nílusi láz legtöbb esetben enyhe lefolyású betegség. Az ötven évnél fiatalabb embereknél legtöbbször a betegség nem veszélyes, ők mindenféle tünet nélkül átvészelik. Az ötven évnél idősebb személyeknél már jelentkezhet fej-, izom- vagy ízületfájás. Súlyosabb esetekben agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is felléphet. A statisztikák a legsúlyosabb eseteket regisztrálják.

Nebojša Bohucki elmondta, hogy múlt évben Szabadkán négy agyvelő-gyulladásos megbetegedést regisztráltak, szerencsére a megbetegedettek mindegyike túlélte. Vajdaságban 192 súlyos esetet jegyeztek fel, közülük 31 ember halt meg nyugat-nílusi lázban.

A szakorvos kiemelte, hogy az elmondottak miatt nagyon fontos a szervezett szúnyogirtás, ez azonban nem elég. Fontos, hogy a szúnyogirtás mellett a lakosság is védekezzen a vérszívók ellen. A szakember azt tanácsolta, hogy a lakásban használjuk szúnyogriasztókat, helyezzünk fel szúnyoghálókat. Ha a szabadban tartózkodunk, akkor pedig mindig használjunk szúnyogriasztó készítményeket. Ezeket azért is ajánlatos használni, mert más veszélyes rovaroktól és vérszívóktól is megvédenek, mint amilyen például a kullancs.

– Az esővízben fejlődnek ki a lárvák. Ezért nagyon fontos, hogy a lakosok eső után a vödrökben, kannákban, hordókban felgyülemlett vizet ürítsék ki. Ha pedig az udvarban van egy kis tavacska, vagy szökőkút, akkor használjanak lárvaölő tablettákat – tanácsolta Nebojša Bohucki.