2024. április 27., szombat

Az én Shakespeare-em

Színművészek emlékeztek meg a nagy angol drámaíró valamelyik művében alakított szerepükről

Ki gondolná azt, hogy a belgrádi Nemzeti Színház (Narodno pozorište) színpadán a legtöbbet játszott darabok nem Branislav Nušić, Jovan Sterija Popović darabjai vagy más híres hazai szerző tollából származó művek, hanem éppen William Shakespeare drámái. Ez a különleges adat adta az ötletet, hogy Újvidék város támogatásával az idei Shakespeare Fesztivál főműsorában bemutassák Az én Shakespeare-em c. előadást.

Svetlana Bojković, Voja Brajović, Zijah Sokolović, Miodrag Krivokapić, Jelena Đulvezan, Milena Zupančič, Ozren Grabarić és Svetozar Cvetković (Bozsoki Valéria felvétele)

Svetlana Bojković, Voja Brajović, Zijah Sokolović, Miodrag Krivokapić, Jelena Đulvezan, Milena Zupančič, Ozren Grabarić és Svetozar Cvetković (Bozsoki Valéria felvétele)

Ennek köszönhetően péntek este a fesztivál közönsége az Inđija községbeli Čortanovcin, a Stanković-villa szabadtéri színpadán újra láthatott néhány olyan hazai, illetve az egykori Jugoszlávia területéről érkező jeles színművészt, aki pályája során játszott a nagy angol drámaíró valamelyik alkotásában. Nikita Milivojević belgrádi rendező ötlete nyomán a jesenicai (szlovéniai) Milena Zupančič, a belgrádi Svetlana Bojković, Voja Brajović és Svetozar Cvetković, a szarajevói Zijah Sokolović, a peći Miodrag Krivokapić, a zágrábi Ozren Grabarić és a pancsovai Jelena Đulvezan is beszélt a közönségnek Shakespeare-ről úgy, ahogy ők élték meg a színpadon vagy a próbákon egy-egy szerep megformálásakor.

Valamennyien választ kerestek arra a kérdésre: miért éppen Shakespeare az, aki minden idők legnépszerűbb drámaírója, miért az ő darabjai azok, amelyeket a legtöbbször mutatják be, és a színész számára miért jelenti a legnagyobb kihívást az ő darabjainak alakjait megformálni, a legjelentéktelenebb szereptől a főszerepig bárkit eljátszani?

Megtudtuk, hogy minden kor embere valami mást, sajátosat fedez fel Shakespeare drámáiban. A jól sikerült produkció végén a rendező és fesztiválalapító Nikita Milivojević kifejezte végtelen háláját a művészeknek, hogy szinte igazi próba nélkül elvállalták a fellépést és megvalósították az elképzelését.

– Számos alkalommal dolgoztunk együtt, így tudom, hogy amikor a közönség is jelen van, akkor e színészek fellépése csodálatos élménnyé válik. Elég nekik megmondani, hogy a téma Shakespeare, és ilyen előadás születik. Ez után az est után meg vagyok győződve arról, hogy nincsen olyan rendező Szerbiában és az egykori Jugoszláviában, aki ne örülne egy ilyen összetételű csapatnak egy Shakespeare-darabban – mondta Milivojević.