2024. április 26., péntek

Tényleg megtanulni szerbül!

A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében több mint száz középiskolás vesz részt az ingyenes szerb nyelvi tanfolyamon

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjának keretében intenzív szerb nyelvi tanfolyamok kezdődtek a harmadik osztályt befejezett középiskolás tanulók részére. A képzéseket hét vajdasági településen tartják meg.

Baráth Gábor Gergely, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában megtartott mai tanfolyamkezdésen elmondta: a Magyar Nemzeti Tanács azon dolgozik, hogy minél több magyar középiskolás itthon tanuljon tovább, és ezzel a tanfolyammal a szerbiai felsőoktatási intézményekbe felvételiző egyetemisták szerb nyelven történő továbbtanulását szeretnék megkönnyíteni.

– Vajdaságban sok helyen nehézséget jelent a szerb nyelv elsajátítása a diákoknak, ez sem az általános, sem a középiskolában nem igazán sikerül nekik. Ezzel a három hetes intenzív kurzussal a középiskolások nyelvtudását szeretnénk fejleszteni, hogy a hétköznapi kommunikációban tudják használni a szerb nyelvet, amire később már építeni is tudnak. Az elmúlt években ennek az intenzív tanfolyamnak köszönhetően a diákok tudták fejleszteni a nyelvtudásukat mind a kezdő, mind a haladó csoportokban. Ha befejezik a középiskolát és itthon tanulnak tovább, az MNT az egyetemi tanulmányaik kezdete előtt is szervez majd nekik tanfolyamot. A tanfolyam célja, hogy a szerbiai felsőoktatási intézménybe felvételiző egyetemisták szerb nyelvtudását olyan szintre fejlesszük, amellyel könnyebben vehetik a szerb nyelven történő továbbtanulás jelentette akadályokat – jelentette ki Baráth Gábor Gergely.

Óbecsével párhuzamosan Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán, Adán, Temerinben és Topolyán is tartanak szerb nyelvi tanfolyamot összesen 114 diáknak. A két hetes tantermi foglalkozásokat követően ők egy egyhetes ingyenes szerb nyelvi felzárkóztató táborban vesznek majd részt Újvidéken.