2024. április 27., szombat

Zentán felkészültek az aratásra

A Žitoprometban 70 000 tonna búza átvételére számítanak – Teljes felújítás előtt a malom

A napokban Szerbia egyes vidékein a gabonatermelő gazdák már elkezdték a szervezkedést, eltökélt szándékuk, hogy az aratás küszöbén kiharcolják a számukra legkedvezőbbnek vélt 22 dináros búzaárat. A terménytőzsdén a tavalyi első osztályú búza ára 23–24 dinár között mozog, de ahogy közeledik az új kenyérnekvaló betakarítása, várható, hogy lejjebb esik az ára.

A silókat felkészítették az új kenyérgabona átvételére (Gergely József felvétele)

A silókat felkészítették az új kenyérgabona átvételére (Gergely József felvétele)

A zentai Žitopromet igazgatójától, Predrag Đurovićtól az aratási előkészületekről, a búza felvásárlási és a raktározási feltételeiről érdeklődtünk.

– A búza ára a kínálat-kereslet függvényében változik, és amint megindul az aratás, várható, hogy a szabadpiacon a kenyérgabona ára 20 dinár alá fog esni. Hogy hol fog megállapodni, azt ebben a pillanatban nehéz lenne megjósolni. Nem lennék meglepve, ha 18-19 dinár körül állapodna meg a kilónkénti ára. Mindenesetre cégünk, a Žitopromet a gabonatermelők által megszokott módon felkészült az új búza felvásárlására és a termés azonnali kifizetésére a legmagasabb piaci áron, vagy a tárolásra történő átvételére. A termelők és a Žitopromet közti hosszú, évtizedek óta fennálló jó kapcsolatoknak köszönhetően az idén is legalább 70 000 tonna búza felvásárlására számítunk, aminek a fedezetére már biztosítottunk 5 millió euró bankhitelt. Tavaly azok a búzatermelők jártak jobban, akik kivártak a gabona eladásával, és raktárra adták át a termésüket. Az aratás utáni hónapokban jelentős áremelkedés volt tapasztalható, viszont akiknek szükségük van a gabonapénzre, már aratáskor eladják a búzát. Mindenki szabadon eldöntheti, hogy mit kezd a terméssel – magyarázta Predrag Đurović, aki elmondta, a gabona tárolására szolgáló átvevőhelyek, a két zentai és a törökkanizsai siló, a felsőhegyi Napredak és a gyálai szövetkezet egyaránt felkészülten várja az aratást, amely az árpa betakarítása után a napokban már meg is fog kezdődni.

Rövidesen megkezdődhet a búza betakarítása (Gergely József felvétele)

Rövidesen megkezdődhet a búza betakarítása (Gergely József felvétele)

– Az időjárás végre szárazabbra fordult, és meleg van, ami a szem nedvességtartalmára jó hatással van. Tavaly sajnos a sok eső miatt több mint egy hónapig elhúzódott az aratás, amely június 13-án kezdődött, és csak július 20-án fejeződött be, ami rontotta a szem minőségét. Ha az időjárási viszonyok kedvezőek maradnak, 15 nap alatt biztonságba, tárolókba tudjuk helyezni az új kenyérnek való gabonát. Az átvevőhelyek szükség szerint éjjel-nappal dolgoznak – emelte ki a Žitopromet igazgatója, aki elmondta, termékeik, a liszt és tésztafélék iránt évről évre nő az érdeklődés, a június végéig tartó feldolgozóidényt alapul véve, 65 000 tonna búzát dolgoztak fel, és értékesítettek késztermék formájában a hazai és a külföldi piacokon.

– A zentai tészta és liszt exportja növekvő tendenciát mutat, az exjugoszláv országok mellett folyamatos a kivitel Svédországba, sőt Ausztráliába is. Ez azt bizonyítja, hogy az igényes vevőket is ki tudjuk elégíteni. További fejlesztések, a termelési kapacitások növelése és korszerűsítése előtt állunk. Az előttünk álló két évben, 2021 júliusától a malom teljes felszerelését, az összes gépet és műszaki berendezést lecseréljük. Mintegy 1,5 millió eurót tervezünk befektetni az új, modern malomipari gépekbe, ami a minőség további javulását és a termelékenység növekedést fogja eredményezni. A lisztcsomagoló vonalat is lecseréljük, amivel jelentős költségmegtakarítás érhető el, kevesebb emberrel több árut tudunk becsomagolni ugyanannyi idő alatt. Nagy a munkaerő-vándorlás, jelenleg 160 foglalkoztatottal dolgozunk, tapasztalt munkást nehéz találni. A gépesítéssel kevesebb kézi erőre lesz szükség, de a foglalkoztatottaknak magasabb bért tudunk kifizetni. Az újabb fejlesztésekkel hosszú távra gondolkodunk, amivel azoknak a rémhírterjesztőknek is megfelelő választ adunk, akik időről időre a Žitopromet eladását rebesgetik – mondta az aratásra készülő, jelentős műszaki fejlesztések előtt álló Žitopromet igazgatója.